Wespen en Aziatische Hoornaar

Heb je een wespennest aan of in de buurt van je woning, dan kan je bijstand van de brandweer vragen om deze te verdelgen.

Je kan hiervoor een melding doen via de website van de brandweerzone.

Indien je geen mogelijkheid hebt om hiervan gebruik te maken kan je bellen via het telefoonnummer voor niet dringende hulpverlening : 015 280 280.

Opgelet, bestrijding wordt uitgevoerd voor kolonievormende wespen die mogelijk gevaarlijk zijn. Er zijn ook verschillende dieren die hierop lijken, maar in feite ongevaarlijk en zelfs zeer nuttig zijn zoals solitaire bijtjes, hommels of solitaire wespen. Deze diertjes kan je beter gewoon met rust laten, ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van onze natuur.

Kostprijs

Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie wordt een retributie gevraagd zoals je kan terugvinden op de website van de brandweerzone.

Terugbetaling retributie bij bestrijding
Aziatische Hoornaar

Vraag online aan

Omdat de Aziatische hoornaar een acuut probleem vormt voor onze honingbijen ondersteunt de gemeente Rumst de bestrijding hiervan. 

De gemaakte kosten bij bestrijding van de Aziatische Hoornaar worden (deels) terugbetaald. Indien de bestrijding gebeurt via een interventie van de brandweerzone wordt de volledige retributiekost terugbetaald. De omvang van de subsidie bedraagt de werkelijk gemaakte kosten (inclusief btw voor niet btw-plichtigen; exclusief btw voor btw-plichtigen) voor de verdelging van het nest met een maximum van de tarieven die de brandweerzone Rivierenland heeft opgenomen in zijn recentste retributiereglement.

Meer info

Brandweerzone Rivierenland - Wespen

Naar top