Werking van het recyclagepark
Het recyclagepark van Rumst werkt enkel op afspraak
Ten gevolge van coronaveiligheidsmaatregelen mogen er maar een beperkt aantal bezoekers op de recyclageparken toegelaten worden. Dit had tot gevolg dat er soms grote wachtrijen ontstonden aan de ingang van het recyclagepark van Rumst. Dit gaf dan weer risico op verkeersgevaarlijke situaties ter hoogte van de rotonde Catenberg.
Om dit te vermijden wil IGEAN een proefproject met een afsprakensysteem op het recyclagepark opstarten. In andere regios werd dit systeem al eerder toegepast en werd opgemerkt dat dit heel wat tevreden reacties bij de inwoners geeft gezien er geen wachtrijen meer zijn.
Meer info: Igean - recyclageparken
Het recyclagepark bestaat uit twee delen: een niet-betalend gedeelte en een betalend gedeelte.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Indien je enkel materiaal bij hebt voor het niet-betalend gedeelte kan je rechtstreeks naar dit gedeelte rijden. Nadat je je afval hebt gedeponeerd, rij je rechtstreeks naar de uitgang.
Als je materiaal bij hebt voor het betalend gedeelte of materiaal voor het betalend én
het niet-betalend gedeelte, rij je eerst naar het betalend gedeelte. In het betalend
gedeelte wordt je afval gewogen met een weegbrug. Je voertuig mét de vracht wordt gewogen. Daarna verlaat je de weegbrug en je deponeert je afval in de juiste container. Vervolgens ga je terug de weegbrug op voor een tweede weging. Je rijdt vervolgens naar de slagboom, waar je je identiteitskaart in de betaalzuil steekt. Je kan enkel betalen met bankcontact of kredietkaart.
Heb je verschillende te betalen afvalstoffen bij?
Je lost één soort na de eerste weging. Daarna rijd je terug op de weegbrug om te wegen. Vervolgens los je de volgende soort, je rijdt terug op de weegbrug enz. Na de laatste weging rijd je naar de betaalzuil.
Als je niet tussentijds weegt en alles in één keer lost, betaal je alles aan het hoogste tarief.
Heb je nog materiaal voor het niet-betalend gedeelte?
Na het betalend gedeelte kom je automatisch op het niet-betalend gedeelte terecht. Vervolgens rijd je naar de uitgang.
Voorwaarden
Om toegang te krijgen tot het recyclagepark moet je inwoner zijn van één van de aangesloten gemeenten van Igean (waaronder Rumst). Je krijgt toegang via je identiteitskaart, die je aan de ingang laat scannen in de toegangszuil. Je krijgt ook toegang tot de andere containerparken aangesloten bij Igean (Aartselaar, Kontich, Hove, Lint, Boechout, Borsbeek en Mortsel).
Tijdelijke toegangskaart
In sommige gevallen kunnen ook niet-inwoners een tijdelijke toegang krijgen tot het recyclagepark:
- Toekomstige inwoners die een woning hebben gekocht in Rumst en deze nog aan het renoveren zijn
- Familie van overleden inwoners of van inwoners die verhuist zijn naar een rusthuis om de voormalige woning op te ruimen
- Inwoners die een aangifte voor een tweede verblijf in Rumst hebben ingediend
Wil je een tijdelijke toelating voor het recyclagepark aanvragen?
Doe dan hier je aanvraag.
Kostprijs
Bekijk deze pagina van Igean voor de tarieven van het recyclagepark.
Elk gezin (tot 3 personen) krijgt een vrijstelling van 50 kg per jaar voor de betalende fracties en 10 kg extra per bijkomend gezinslid per jaar. De vrijstelling geldt niet voor grofvuil. De vrijstellingen worden éénmaal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Dit betekent dat de vrijstelling, die op het einde van het jaar niet opgebruikt is, vervalt.
Betalen op het containerpark kan enkel met bancontact of kredietkaart.