naar top

Fietsstraat Oude Baan - Schransstraat

Algemene info

Als lokaal bestuur zijn wij bekommerd om de verkeersveiligheid, zeker voor fietsers. Heel wat autobestuurders in de Oude Baan rijden te snel, alsof ze reeds door de dorpskern heen zijn. Hierdoor krijgen fietsers een onveiligheidsgevoel.

Oplossingen

Hiervoor zochten we naar oplossingen. Parkeervakken geschrankt organiseren zou de lange rechte rijbaan doorbreken en zo mogelijks de snelheid afremmen. Dit zorgt echter voor een verlies aan parkeerplaatsen omdat er voldoende plaats tussen de geschrankte parkeerzones moet gelaten worden. Vrachtwagens en autobussen zouden immers ook deze slalommen moeten kunnen maken. Bovendien beseffen wij dat er reeds een grote parkeerdruk is in de buurt. Daarom zochten we naar oplossingen die zowel de fietsveiligheid, als de parkeerdruk tegemoet kunnen komen. In de Oude Baan en de Schransstraat voeren we een fietsstraat in. Dit betekent dat het verboden is om fietsers in te halen en dat je niet sneller dan 30km/u mag rijden.

Inhoud van de werken

Via witte belijning zal de brede rijbaan versmald worden naar 3,50 meter. Dit is nog ruim voldoende voor hulpdiensten en zwaarder verkeer. De visuele versmalling van de rijbaan beoogt het verkeer af te remmen en het voorbij steken van fietsers onmogelijk te maken. Door deze versmalling creëren we tevens ook een tiental bijkomende parkeerplaatsen aan de overzijde van de rijbaan. Deze vakken zullen later met grasdals verhard worden.

Timing

Een aannemer zal de belijning uitvoeren. Dit kan nog eind november/begin december zijn, maar is niet gegarandeerd wegens weersomstandigheden. Daarom is het ook mogelijk dat dit pas in januari/februari kan uitgevoerd worden. Binnenkort zullen er aankondigingsborden langs de rijbaan verschijnen, opdat iedereen tijdig op de hoogte is van de toekomstige verkeerssituatie. Op het moment van de effectieve invoering van de fietsstraat zullen de verkeersborden, sensibiliseringsborden en thermoplasten op de rijbaan aangebracht worden.

De fietsstraat zal ingaan vanaf de kruising Oude Baan - Tuinwijklaan tot aan de kruising Nieuwstraat - Schransstraat.

Wij beseffen dat deze maatregel een inspanning zal vragen van alle weggebruikers om zich deze nieuwe verkeerssituatie eigen te maken. Als lokaal bestuur zijn we van mening dat de Oude Baan en de Schransstraat nog tot de dorpskern behoren, waar fietsveiligheid en aangepaste snelheid voorop staan. Daarom werd voor de fietsstraat gekozen.

Terug naar overzicht

Technische fiche

Nog geen technische gegevens beschikbaar.

Deelgemeente

Contact

Mobiliteit

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 67
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Status

Huidige projecten

Deel deze pagina