Vlaamse dakisolatienorm

Vanaf 1 januari 2015 treed de dakisolatienorm in werking. Ze is van toepassing op alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest.

De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde = 0,75, wat overeen komt met minstens een laag isolatiemateriaal van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het gebruikte materiaal. 

Bij een onderzoek naar de kwaliteit van een woning worden vanaf 1 januari strafpunten toegekend als de woning niet of over onvoldoende dakisolatie beschikt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen daken groter of kleiner als 16m². Het aantal strafpunten dat wordt toegekend loopt geleidelijk op tegen 2020 tot 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten wordt een woning ongeschikt en of onbewoonbaar verklaard.

Deze norm geldt ook voor appartementsgebouwen en de norm geldt voor alle appartementen. Het dak is gemeenschappelijk, dus als het gebouw geen dakisolatie heeft, dan krijgt elk appartement in het gebouw even veel strafpunten.

Zeker als u een woning verhuurt en de verhuurde woning heeft nog geen dakisolatie, dan kunt u best op termijn de plaatsing van dakisolatie plannen, anders riskeert u dat uw woning onbewoonbaar wordt verklaard, waardoor u ze niet langer mag verhuren tot de woning terug conform de geldende minimum norm is.

Zowel de gemeente als Eandis bieden ook nog steeds de mogelijkheid om premies te krijgen voor dakisolatie. De norm om in aanmerking te komen voor een premie voor dakisolatie, is echter wel veel strenger. U moet dan beter isoleren.

Meer informatie over de dakisolatienorm, een onderzoek naar de kwaliteit van uw (huur)woning of een premie voor dakisolatie kunt u krijgen via het woonloket.

Websites

Naar top