Triagepunt en hoe je laten testen op COVID-19?

Wie nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, maar geen coronasymptomen vertoont, zal voorlopig niet meer getest worden. Omdat de wachtrijen aan testcentra oplopen, laboratoria de stalen niet meer verwerkt krijgen en het testmateriaal ook schaars wordt, hebben onze overheden de teststrategie aangepast. De nieuwe strategie duurt zeker tot 15 november.

Als je een hoogrisico-contact hebt gehad maar geen symptomen vertoont, word je dus niet langer getest. Wel moet je 10 dagen in quarantaine gaan of je een tijdje afzonderen. De quarantaine begint vanaf de laatste dag dat je met een besmet persoon in contact bent geweest. Na die periode moet je ook nog 4 dagen waakzaam zijn (extra voorzichtig zijn met je contacten). 

Ook terugkeren uit een rode zone in het buitenland kan als een hoogrisico-contact beschouwd worden. Dat hangt af van de vragenlijst die je moet invullen bij aankomst in België.  Het resultaat daarvan bepaalt of je in quarantaine moet gaan.


EEN PRe-triagepost, wat is dat?

Om COVID-testen af te nemen, bouwde AZ Rivierenland (voor onze gemeente Campus Rumst) een voorhulppost aan de spoeddienst van het ziekenhuis. Zo hoef je voor een test niet het ziekenhuis binnen te wandelen via de hoofdingang.
De pre-triageposten laten toe om patiënten met COVID-19-gerelateerde klachten eerst op te vangen en enkel diegenen door de sturen naar spoedgevallen waarvoor screening of verdere medische hulp noodzakelijk is.

In deze voorhulppost (dit is het triagepunt):

 • voert een verpleegster je test uit als je geen klachten hebt
 • voert een dokter een uitgebreider onderzoek uit als je klachten hebt die gelinkt zijn aan Covid-19

Enkel patiënten woonachtig in of met een huisarts uit de gemeenten Aartselaar, Rumst, Boom, Hemiksem, Schelle, Niel kunnen er een test laten afnemen.
Opgelet: je kan er alleen terecht NA het maken van een afspraak

Hoe maak je een afspraak?

 • Heb je symptomen van COVID-19?
  Dan raadpleeg je eerst je huisarts.
  Die zorgt indien nodig voor een doorverwijzing naar de triagepost en maakt voor jou een afspraak.
 • Heb je een QR-code en symptomen van COVID-19?
  Dan raadpleeg je eerst je huisarts. Die zorgt indien nodig voor een doorverwijzing naar de triagepost en maakt voor jou een afspraak.
 • Heb je een QR-code gekregen via contacttracing en geen symptomen? Of heb je een QR-code gekregen na het invullen van de online vragenlijst (na terugkomst van vakantie in rode zone) en vertoon je geen symptomen?
  Maak dan je afspraak via www.afspraken.be > kies zorgverlener: triage Rupel > maak je afspraak.
  Kan je niet online? Maak je afspraak via 03 880 96 10.

1 afspraakmoment = voor voor 1 persoon
Wil je meerdere gezinsleden laten testen, leg dan meerdere afspraakmomenten vast.
Als de afspraken volzet zijn in Rumst en er is nog plaats in de triagepost van Bornem, kunnen patiënten naar daar door verwezen worden.

Waar

Het pré-triagepunt is ingericht op de parking van Pit en ambulances naast de spoedafdeling van AZ Rivierenland Campus Rumst.
’s Herenbaan 172 – 2840 Rumst
03 880 96 10
triage.rumst@azr.be

De containers staan naast de Spoedafdeling (op de personeelsparking van AZ Rivierenland). Hier volg je de pijlen naar de ingang van de containers. Bij het verlaten krijgt de patiënt een parkeerticket als de slagbomen gesloten zijn

Aanmelden

 • Kom stipt op tijd (kom niet te vroeg, maar ook niet te laat). Anders creëer je wachtrijen, waardoor het besmettingsgevaar verhoogt.
  Bij aankomst blijf je wachten in de auto tot je geroepen wordt door de parkeerwachter.
 • Bij het binnengaan ontsmet je je handen. Een mondneusmasker is verplicht. Dit ligt voor je klaar.
 • Je elektronische identiteitskaart wordt ingelezen.
 • Daarna kan je verder naar de verpleegster of dokter.

Kosten

Voor de triagepost en het afnemen van de test betaal je niets. De overheid regelt dit via het derdebetalerssysteem.
Een uitzondering zijn de seizoensarbeiders die tewerkgesteld zijn in onze regio of familieleden uit het buitenland die op visite zijn bij patiënten in onze zone. Deze testen zijn dan wel betalend.

Meebrengen

 • Je e-ID ( identiteitskaart).
 • Een kleefvignet van de mutualiteit (als back-up indien e-Health niet werkt).

Resultaten

De resultaten van je COVID-test kan je bekomen bij je huisarts of bekijken

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Onthaal

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail