Afbeelding (Be)Leefbare Schelde

(Be)Leefbare Schelde: een samenwerking over grenzen heen

Het Schelde-estuarium vormt een unieke geologische eenheid die de grensstreek tussen Vlaanderen en Nederland verbindt. De streek kent een gemeenschappelijke cultuurhistorische geschiedenis, maar ook een gedeelde gemeenschappelijke uitdaging voor de toekomst. Het vereist sterke samenwerking om het projectgebied te kunnen profileren als toeristische topbestemming. Ook de gemeente Rumst maakt hier deel van uit.

(Be)Leefbare Schelde is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het gebied. Het doel is om de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten. Duurzaamheid en betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden staan centraal in de ontwikkeling van het toeristisch aanbod. Het project omvat renovatie en ontwikkeling van toeristische Parels en Poorten (waaronder Grenspark Groot Saeftinghe), de ontwikkeling van langzame verbindingsroutes en de ontwikkeling van een integrale strategie voor het verbinden en ontsluiten van het gebied. Belangrijk voor de verbinding is de doorontwikkeling van de ‘7 verhaallijnen voor het Geopark’ over heden, verleden en de toekomst van het gebied zoals ‘Zilt en zoet’, Klimaat van alle tijden’ en ‘Leven met het water’.  

Zo zal o.a. de Verdronken stad Reymerswael in Zeeland als Parel ontwikkeld worden, en fungeert het als kleinere ankerplaats waar dankzij heraanleg van de oude funderingen en de realisatie van een expositie i.s.m. museum Boijmans van Beuningen de stad opnieuw zichtbaar wordt gemaakt. In één van de Poorten, namelijk het Watersnoodmuseum, zal een expositie gerealiseerd worden over waterbouw in de Schelderegio door de geschiedenis heen. De expositie toont hoe het water onze samenlevingen vormde én hoe we veilig met het water kunnen blijven leven. Als Poort biedt het museum een instappunt waar bezoekers kennis maken met het bredere verhaal van de Delta.  

Met onderzoek naar toeristische data, de inventarisatie van bestaande en ontwikkeling van nieuwe tools wil het project gericht de spreiding van toeristen over de regio. Er wordt een integrale gebiedsdekkende strategie en actieplan ontwikkeld.  

Daarom wordt er intensief samengewerkt met deze 22 projectpartners in Nederland en Vlaanderen: HZ University of Applied Sciences, Beheerstichting Zuiderwaterlinie Alliantie, Gemeente Bergen op Zoom, Gemeente Borsele, Gemeente Kapelle, Gemeente Puurs-Sint-Amands, Gemeente Reimerswaal, Gemeente Rumst, Gemeente Tholen, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Provincie Antwerpen, Provincie Noord-Brabant, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Zeeland, Stad Sint-Niklaas, Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953, Toerisme Oost-Vlaanderen, Vrijbuiter Zeilen, Westtoer Het project (Be)Leefbare Schelde wordt vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland programma uitgevoerd met subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


Bekijk het filmpje over de wetenschappelijke workshop Geopark Scheldedelta over de Rumstse Kleiputten op de Rupelkleidag 2023:


Openingsuren & contact

Vrije Tijd

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 94
e-mail

Omgeving

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen