Struikelstenen

Op 16 december 1992, ter herdenking van de vijftigste verjaardag van het bevel van Heinrich Himmler tot grootschalige deportaties, plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een steen voor het stadhuis van Keulen. Deze steen was voorzien van een messing plaatje met daarop de eerste regels van het bevel.

Sindsdien zijn er meer dan 75.000 'Stolpersteine' geplaatst in 1200 Duitse gemeenten, ook in veel andere Europese landen zijn soortgelijke struikelstenen of gedenkkasseien gelegd.

Struikelstenen of gedenkkasseien dienen als fysieke gedenktekens ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst in voetpaden voor de voormalige woonhuizen van mensen die door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Ook in Rumst

Struikelstenen zullen een onderdeel vormen van het herdenkingsbeleid van de gemeente Rumst, naast de jaarlijkse herdenkingsviering op Wapenstilstand. Ook inwoners van Rumst zijn als verzetsleden opgepakt en zijn nooit teruggekeerd. Daarom willen we een struikelsteen plaatsen om hen te blijven herinneren.

Deze stenen hebben een bronzen gedenkplaatje dat enkele millimeters boven het voetpad uitsteekt. Ze bevatten de naam van het gedeporteerde en vermoorde slachtoffer van de nazi's, evenals de datum en plaats van overlijden.

De eerste 'Stolperstein' in een nieuwe gemeente wordt nog steeds door Gunter Demnig zelf geplaatst. Zijn volgende bezoek aan de Benelux staat gepland voor april 2024, dan willen we de struikelstenen in Rumst laten plaatsen.

Onder andere bij de voormalige woningen van Antoine De Winter, Frans Van Den Bosch, Arthur Vinck en John Vingerhoets zullen struikelstenen worden geplaatst.

Dank aan Rumesta
We willen heemkring Rumesta, en specifiek Rudy Schaerlaecken heel erg bedanken voor de samenwerking en het uitgebreide opzoekingswerk dat al aan de plaatsing van deze struikelstenen voorafgegaan is. En voor het werk dat nog zal gebeuren, want er wordt nog verder gezocht naar informatie over andere slachtoffers. 

Contact

Vrije Tijd

Nu gesloten
Adres
Gemeentehuis Koningin Astridplein 12 , 2840 Rumst Routebeschrijving
Tel.
Vandaag
Open van 08:30 tot 12:00 uur
Morgen
Open van 08:30 tot 12:00 uur
Naar top