Sterrenregister

Vraag online aan 

In België kunnen ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap geen wettelijke aangifte doen. Voor veel ouders kan een aangifte, zelfs symbolisch, een manier zijn om erkenning te krijgen voor hun verlies en kan het helpen in de rouwverwerking.

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, voorziet de gemeente een symbolisch sterrenregister. Hierin kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht de zwangerschapsduur, geregistreerd worden. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen. 

Bij persoonlijke aangifte aan het loket krijgen de ouders onmiddellijk een certificaat. Ouders die online aangifte gedaan hebben, krijgen het certificaat opgestuurd. Ouders worden ook uitgenodigd voor de aanplanting van het geboortebos.

Warme initiatieven voor sterrenouders

Rumst wil ouders, familieleden en vrienden van sterrenkinderen een hart onder de riem steken en tonen dat ze niet alleen staan. Mocht je er behoefte aan hebben, dan kan je de troostboom bezoeken in het geboortebos, die geplant werd voor alle sterrenkinderen. Je vindt de boom aan de Schensbossen.

Op de drie begraafplaatsen kan je een sterrenheuvel vinden. Op de tweede zondag van december - Wereldlichtjesdag - steken we daar kaarsjes aan ter nagedachtenis van sterrenkinderen. Je kan er op die avond langsgaan of doorheen het jaar, wanneer je op zoek bent naar een beetje troost. Tijdens de Koesterweek van het Berrefonds, ook in december, hijsen we de vlag aan het gemeentehuis. Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen tonen we zo een hele week lang ons hart voor de gezinnen die een kind missen.

Naar top