Sint-Jozefkerk Terhagen

Op 9 maart 1860 vragen de inwoners van Terhagen aan Koning Leopold I toelating om een kerk en een school te mogen bouwen. De gemeenteraad van Rumst wenste eerst in Rumst een nieuwe kerk te bouwen en verzette zich tegen dit initiatief. Uiteindelijk werd Terhagen pas bij wet van 21 december 1874 een zelfstandige gemeente en kon een nieuwe kerk gebouwd worden op grond van een K.B. van 14 oktober 1882.

DeĀ  neogotische Sint Jozefkerk werd in 1882-1884 gebouwd onder leiding van architect Eugène Gife. Op 1 april 1884 werd de nieuwe kerk geopend en had de klokkewijding plaats door de Z.E.H. Deken van Boom. De eigenlijke kerkwijding had plaats op maandag 29 september 1884.

De kerk is vastgesteld als bouwkundig erfgoed op 14 september 2009.
?Zuidnoord - georiënteerde kruisbasiliek met driebeukig schip van vier traveeën, transept van twee traveeën, koor van twee rechte traveeën en driezijdige sluiting en ondiepe zijkoren, respectievelijk voormalige doopkapel zuid en sacristie noord. Baksteenmetselwerk op dito plint rondom gemarkeerd door versneden steunberen. Afdekking met leien zadel- en schilddaken. Aan noordzijde sterk vooruitgeschoven westtoren van vier geledingen aangegeven door kordons en ingesnoerde naaldspits; noordelijke en oostelijke polygonale traptoren; de overgang van toren naar schip wordt gevormd door een rechthoek, naar de beuk toe opengewerkte ruimte van een halve travee. Spitsboogvormig hoofdportaal met colonetten en geprofileerde archivolt; hierboven spitsboognis met dezelfde gekoppelde ramen en rozet in de zwik; hogerop spitse nissen en galmgaten. Soortgelijke nevenportalen en roosvenster in de haaks geplaatste halve travee. De overige gevels met gekoppelde spitsboogvensters en rondvenster in de zwik, alle in eenvoudige bakstenen omlijsting; ovale bovenlichten.? (Inventaris onroerend erfgoed, 2018)

Sint-Jozefkerk
Kardinaal Cardijnstraat, Terhagen

Deel deze pagina