Piet Van Aken

Piet Van Aken-jaar

100 jaar geleden werd schrijver Piet Van Aken geboren in Terhagen. Hij zou ook het grootste deel van zijn oeuvre in en rond het dorp situeren. Reden genoeg dus voor het lokaal bestuur Rumst om verschillende activiteiten te organiseren rond Piet Van Aken, zijn boeken en het leven in de steenbakkerijen.

Piet Van Aken

Piet Van Aken werd geboren in Terhagen in 1920 en groeide uit tot de bekendste schrijver van de Rupelstreek. Zijn boeken werden door critici geloofd om het zuivere taalgebruik en verschillende van zijn romans werden herdrukt en zelfs vertaald. In de jaren 40, 50 en 60 schreef hij een niet-aflatende stroom boeken: Het begeren (1952) en Klinkaart (1954), zijn bekendste werken, werden zeer goed onthaald.

Als rechtstreeks getuige kon hij de sociale geschiedenis van de regio vertellen: van de industrialisatie en de bloei van de steenbakkerijen tot de totale ondergang en de daaruit volgende economische teloorgang van de streek.

Jaar lang activiteiten rond Terhaagse auteur

Er staan in 2020 verschillende initiatieven op het programma. Je kan zelf aan de slag door een dakpan te beschilderen, je kan deelnemen aan een fotozoektocht of een tentoonstelling bezoeken. Ontdek hieronder de verschillende activiteiten.