Met Rondje Rumst langs Open Monumentendag en Plattelandsmarkt

Op zondag 12 september kan je deelnemen aan Rondje Rumst, een individuele fietstocht van ongeveer 20 kilometer langs rustige en veilige wegen doorheen de gemeente. Onderweg houd je af en toe halt om een fotovraag op te lossen of voor een hapje of drankje.

Rondje Rumst loodst je immers langs verschillende monumenten en de plattelandsmarkt. Op het Brooikensplein in Reet geniet je tussen 11 en 17 uur van een proeverij en streekmarkt met ambachtelijke lekkernijen die in onze gemeente gekweekt worden. Als afsluiter vindt om 17 uur de Brooikensworp plaats, waarbij kinderen broodjes proberen te vangen die uit de kerktoren naar beneden gegooid worden.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag kan je gratis een exclusief bezoek brengen aan de vroegere cinema Roxy Palace in Rumst en 't Papscholeke in de Laarstraat in Reet. Beide gebouwen zijn privé eigendom en dus normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Museum Rupelklei brengt het verhaal van de artisanale baksteenproductie in beeld.

Open Monumenten:
- Cinema Roxy Palace (Statiestraat 5, Rumst)
- 't Papscholeke (Laarstraat 24, Rumst)
- Museum Rupelklei (Uitbreidingstraat 33, Rumst)
Locatie plattelandsmarkt: Brooikensplein (Begijnenbossen, Rumst)
Voor Rondje Rumst is er in elke deelgemeente een vertrekpunt (Cinema Roxy Palace, plattelandsmarkt en Museum Rupelklei).
Prijs: bezoek aan monumenten en plattelandsmarkt gratis, deelname aan Rondje Rumst 6 euro (kinderen tot 12 jaar 4 euro). Hiervoor krijg je een wegbeschrijving en 3 keer een hapje en een drankje.
Inschrijven ter plaatse.


Bezoek de monumenten in de gemeente

Bezoek ‘t Papscholeke in Reet
Laarstraat 24, Rumst

Het ‘papscholeke’ is een goed bewaard voorbeeld uit 1880 in neogotische stijl. Het is een voormalig schoolgebouw, later gebruikt als openbare bibliotheek en lokaal voor de jeugdbeweging. Het papscholeke is sinds 1994 geklasseerd als beschermd monument.

De heer Gillis Hendrik Schaëffer kocht in 1879 een perceel grond aan van de kerkfabriek van Reet en zette er voor eigen rekening gebouwen op. Door een gift kwam het onroerend goed in 1938 in het bezit van de VZW ‘Vereeniging der parochiale werken van de Dekenij Boom’. Uit de notariële akte blijkt dat het gaat om ‘schoollokalen met overdekte schuilplaats, privaten, koer en hof, verders woonhuis voor den schoolmeester.’ Ondertussen is het gebouw terug in private handen.

Tijdens Open Monumentendag organiseren de eigenaars een bier en burger-café aan het papscholeke. Er is ook een tentoonstelling met verkoop van een keramiekvereniging.


Cinema Roxy Palace in de kijker
Statiestraat 5, 2840 Rumst

In het centrum van Rumst werd in 1929 tegenover het toenmalig tramstation het cinemagebouw Roxy Palace opgetrokken.

Na een succesvolle cinemaperiode, gingen eind jaren 70 de lampen van de projectoren voorgoed uit. Een gedeelte van het gebouw werd omgebouwd tot discotheek. In 1993 werd de volumeknop van de club definitief dicht gedraaid en werd het gebouw verkocht.

Onder het privé woongedeelte heeft het discotheekinterieur sinds 2000 plaats gemaakt voor kunst- en hobbyatelier vzw Schavaebou. Zij organiseren er regelmatig expo’s en er vinden bijna dagelijks workshops plaats.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt uitzonderlijk het oude cinemabalkon opengesteld voor het publiek. Het Europees thema van Open Monumentendag is ‘inclusie’, daarom speelt de kortfilm ‘Downside Up’ van Peter Ghesquière zowel op het grote scherm boven als in de zaal beneden. In deze film is de wereld alleen bevolkt met mensen met het syndroom van Down. Tot op een dag een jongen geboren wordt, die ‘anders’ is ...

Een blik op het steenbakkerijverleden in Museum Rupelklei
Uitbreidingstraat 33, 2840 Rumst

Tijdens Open Monumentendag richt Museum Rupelklei het vizier op een essentiële component van de baksteenproductie: klei delven en transporteren.

Tot het begin van de 20ste eeuw veranderde er op technisch vlak weinig, maar dan ging het razendsnel. De intrede van de bagger maakte een einde aan het kleisteken met de spade. Het transport met paard en kar van de groeve naar de steenmaker, maakte plaats voor een netwerk van sporen waarop treintjes met kiepwagens de klei vervoerden. Nog later werden het transportbanden en nog later grote vrachtwagens.

De transitie voltrok zich in minder dan honderd jaar. Ze wordt in het museum in beeld gebracht door video’s, foto’s, maquettes, een presentatie en een brochure. Een belangrijk stuk erfgoed komt terug tot leven.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 58
e-mail