naar top

Gebruik je compost vooral in het najaar

De herfst brengt niet enkel frisse lucht en kleurrijke bladeren met zich mee, maar geeft je ook de kans om je tuin (opnieuw) te composteren. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is de beste periode om compost te gebruiken niet in het voorjaar maar in het najaar.

Composteren in het najaar = slimme zet

Composteren in het najaar kan zorgen voor een boost van de bodemgezondheid. Door compost in de herfst toe te voegen krijg je een opstoot van organisch materiaal en essentiële voedingsstoffen. De compost wordt door de bodemdiertjes in de bodem verwerkt en zorgt ervoor dat die tijdens de wintermaanden enorm verrijkt wordt. Daarnaast kom je in de winter minder in je tuin, wat de compost de tijd geeft om in de bodem zakken.

Had jij de afgelopen zomers ook last van een dorre en uitgedroogde gazon? Boost dan je gazon nog een keer voor het begint te vriezen. Als jaarlijks onderhoud wordt compost best met een dun laagje toegediend in het najaar. Na enkele regenbuien zal de compost volledig in de bodem gedrongen zijn. Zo leg je in het najaar de basis voor mooi groen gras in de zomer. Ook de aanleg van een gazon doe je best in het najaar.

Bloembollen die in het voorjaar moeten bloeien kan je best in het najaar met een compostkuur planten. Door de compost tijdens de herfst te gebruiken geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.

Ten slotte beschermt de laag compost je planten tijdens de koude wintermaanden. Het beschermt de wortels tegen de vrieskou en zorgt voor de regulatie van de bodemtemperatuur.

Dus, waar wacht je nog op?

Ga voor meer info naar igean.be/compost.

Gepubliceerd op 06 sep 2023
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
e-mail

Lees meer artikels over

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Deel deze pagina