naar top

Gratis webinar: verordening conformiteitsattesten

op dinsdag 7 december

De gemeente vindt een kwaliteitsvol woningpatrimonium erg belangrijk. Daarom willen we de verhuurders stimuleren een conformiteitsattest aan te vragen.

Een conformiteitsattest is verplicht voor alle huurwoningen

Het conformiteitsattest is een garantie dat de huurwoning op het moment van het onderzoek ter plaatse, aan de minimale normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit voldoet. Het conformiteitsattest vermeldt ook de woningbezetting. Hiermee wordt het aantal personen aangegeven dat maximaal in de woning mag wonen. De gemeente heeft een 'verordening conformiteitsattesten' ingevoerd. De verordening is al enkele jaren in werking. Met de verordening wenst de gemeente (gefaseerd) alle huurwoningen te screenen, beginnend met de oudste woningen. Bij elke nieuwe inhuring, zal de eigenaar een uitnodiging ontvangen om een conformiteitsattest aan te vragen.

Een conformiteitsattest aanvragen

Het conformiteitsattest kan door de verhuurder online of bij het gemeentelijk woonloket aangevraagd worden.

Na de aanvraag volgt een onderzoek ter plaatse door een woningcontroleur van IGEAN. Tijdens het onderzoek wordt nagegaan of de woning voldoet aan minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen.

  • De woningcontroleur bekijkt de buitenkant van de woning:
    Buigt het dak door? Zijn er scheuren in de muur? Staat de schouw stabiel? Is dubbel glas aanwezig (verplicht sinds 2020)? …
  • Vervolgens wordt de binnenkant onderzocht:
    Is de elektrische installatie in orde? Zijn er 2 geaarde stopcontacten aanwezig in de keuken? Zijn open gastoestellen voldoende verlucht? Zijn kooktoestellen correct aangesloten? Zijn de sanitaire functies in orde? Zijn trappen veilig? …

    Ook wordt de aanwezigheid van rookmelders op elke verdieping gecheckt. Zijn deze er niet, dan wordt er geen conformiteitsattest afgeleverd.

Als de woning aan één van deze punten niet voldoet, worden er gebreken aangeduid op het technisch verslag. Wanneer de woning minder dan 7 gebreken heeft in categorie 1, kan het conformiteitsattest afgeleverd worden door de burgemeester.


Wil je hierover meer weten? Of heb je vragen? Schrijf je in voor de gratis webinar op dinsdag 7 december om 19.30 uur.
Inschrijven kan via https://www.igean.be/form/infoavondverordeningCA. Na je inschrijving ontvang je een link om deel te nemen.

Gepubliceerd op 24 nov 2021
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Wonen

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina