naar top

Waarom zijn onze nieuwe blauwe glasbollen toch groen?

Vanaf eind juli zullen nieuwe glasbollen in het straatbeeld verschijnen van 26 IGEAN-gemeenten. De groene bollen worden vervangen door nóg groenere, maar blauwe bollen. De oude groene bollen uit polyester maken plaats voor nieuwe en duurzame blauwe glasbollen uit HDPE.

Een duurzame keuze

Samen met haar partners Fost Plus en GRL ging IGEAN op zoek naar een duurzame oplossing voor de glasinzameling op locatie. De keuze voor HDPE-bollen is om meerdere redenen duurzaam te noemen.

De belangrijkste reden is het feit dat het materiaal voor 100% recycleerbaar is. Bij de keuze van een nieuwe glasbol is het immers cruciaal om rekening te houden met de verwerkingsmethode aan het einde van de gebruikscyclus ervan. In tegenstelling tot polyester kan HDPE voor 100% hergebruikt worden bij de productie van nieuwe glasbollen, maar ook een heleboel andere toepassingen zoals buizen,… Dit sluit naadloos aan bij het DNA van IGEAN.

Een tweede belangrijke eigenschap van HDPE is de kleurvastheid van het materiaal. Niet onbelangrijk, aangezien de bollen buiten staan en onderhevig zijn aan de Belgische weersomstandigheden zoals regen én zon. Hierdoor behoren vale, verschenen en bijgevolg troosteloze glasbollen tot het verleden.

Daarnaast is HDPE heel slijtvast, wat maakt dat de HDPE-bol ook tegen een stootje kan; best handig aangezien de bol op openbaar terrein staat. Een lichte aanrijding, een deukje na de lediging van de bol of een ongelukkig manoeuvre bij het inwerpen van glas, het is snel gebeurd. Omdat de bollen in de massa gekleurd zijn en dus geen laklaag nodig hebben - net zoals de diftar-containers bijvoorbeeld - zullen ze geen schilfers kleur verliezen. Ze scheuren bovendien veel minder snel en bij licht contact deukt het materiaal meteen zelf weer uit.

Een inwerpklep beperkt geur en insecten

De nieuwe bollen hebben niet langer een inwerpmond met zwarte rubberen flappen, maar een groene of witte inwerpklep uit HDPE. Hierdoor wordt de glasbol beter afgesloten en dat zorgt ervoor dat mogelijke geurtjes ín de bol blijven hangen. Bovendien verhindert de klep dat insecten hun weg zoeken in de bol en zo het inwerpen bemoeilijken. Een laatste reden om te kiezen voor kleppen is dat IGEAN merkte dat bij heel wat glasbol de rubberen flappen werden weggesneden. Dat gaf insecten en geur niet alleen vrij spel, maar zorgde ook voor heel wat sluikstort ín de glasbol. 

Sluikstort in en rond de glasbol

Niet alleen in de glasbol, maar vooral rond de glasbol blijft sluikstort een groot probleem. Heel wat mensen blijven kartonnen dozen, plastic zakken en ander afval dumpen rond de glasbol. Dat is niet alleen hinderlijk voor de ophaaldienst, maar ook weinig respectvol naar andere gebruikers én omwonenden toe. Wist je trouwens dat er behoorlijke GAS-boetes staan op sluikstorten?!
Met de nieuwe look en feel van de glasbollen wil IGEAN de soms troosteloze glasbolsites aanpakken. De blauwe bollen met groene accenten weerspiegelen beter de huisstijl. Een aantal extra elementen op de bol verhogen de betrokkenheid; de QR-code bijvoorbeeld geeft regelmatige nieuwe informatie over het recyclageproces en het gedichtje zorgt ervoor dat de glasbol méér is dat een plek om afval te deponeren.

Volgend jaar gaat de intercommunale nog een stap verder in het personaliseren van de glasbolsites en zullen inwoners hun bollen een eigen toets kunnen geven!

Praktische werking blijft ongewijzigd

Al siert deze nieuwe glasbol binnenkort het straatbeeld, toch wijzigt er niets aan de manier van inzameling. Net als de 'oude' exemplaren zijn ook de nieuwe exemplaren 'duo' glasbollen, wat betekent dat er een  gescheiden inwerpgedeelte is voor wit en gekleurd glas. Deze selectieve inzameling van glas blijft enorm belangrijk, want glas is een materiaal dat 100% gerecycleerd kan worden. Goed sorteren blijft dus een doorslaggevende stap in ons streven naar een circulaire economie. Daarnaast vragen we aan inwoners om het glas opnieuw mee naar huis te nemen wanneer de glasbol vol is, of om via de recycle app een glasbol in de buurt op te zoeken. Ook de inwerpuren en sorteerregels blijven ongewijzigd! Deze informatie wordt handig weergegeven op de glasbolpanelen die op elke glasbolsite staan. Ook deze krijgen de komende maanden een nieuwe look en feel!

Heb je nog vragen over de glasinzameling? Surf dan zeker eens naar www.igean.be/sorteren!

Gepubliceerd op 02 aug 2021
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Igean milieulijn

Tel. tel.
03 350 08 14
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina