naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Campagne fietsveiligheid in het straatbeeld

Rumst werkt aan verkeersveiligheid

Op 22 maart geven we het startschot van een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar de gemeente Rumst op intekende. Want in onze gemeente wordt er heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. Dat willen we warm blijven aanmoedigen, want fietsen levert alleen maar voordelen op.

Daarom doet de gemeente Rumst er alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar.
Zoals bijvoorbeeld:

 • De fietsoversteek in de Rumstsestraat, waar we fietsers er attent op maken dat ze voorrang moeten verlenen aan automobilisten.
 • De aansluiting van de ’s Herenbaan met de Predikherenhoevestraat waar we automobilisten vragen om extra op fietsers te letten voor ze afslaan.

We verspreiden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. We geven kleine geheugensteuntjes en vragen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.

Concreet zal je binnenkort blauwe borden met deze boodschappen in onze gemeente zien:

 • Autobestuurders
  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
  • Hou het fietspad vrij.
 • Fietsers
  • Zet je fietslicht aan.
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders.
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers.
Gepubliceerd op 25 feb 2021
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Mobiliteit

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 67
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Openbaar domein

adres
Korte Veerstraat 412840 Rumst
Tel. tel.
03 443 94 70
Fax fax
03 443 94 79
e-mail

Deel deze pagina