naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gasconversie

De helft van de Belgische gasverbruikers stapt over op een ander soort gas.

De Nederlandse regering heeft besloten de export van arm gas uit de Groningse vindplaats geleidelijk terug te dringen en tegen 2030 te beëindigen. Hierdoor schakelen 1,6 miljoen particulieren en bedrijven in België over op een ander soort gas, namelijk rijk gas.

Is onze gemeente betrokken?

Ja, onze gemeente is betrokken. Volgens de huidige planning van de netbeheerders zouden we vanaf 1 juni 2021 overschakelen op rijk gas. Deze timing kan nog wijzigen.

Wat houdt dit concreet in?

Vóór de effectieve overgang naar rijk gas moet elke klant die aangesloten is op aardgas (geen cilindergas of voertuiggas) zijn gastoestellen door een bevoegd technicus laten controleren en eventueel laten afstellen of aanpassen. Zo blijven ze na de conversie veilig werken.

Je distributienetbeheerder Fluvius of je gasleverancier informeert je op voorhand over het exacte tijdstip waarop de omschakeling voor je plaatsvindt. Maak op tijd een afspraak met een gekwalificeerd technicus. Je kan het nazicht van je toestellen combineren met de volgende verplichte periodieke controle van je
ketel, wat je kosten drukt.

Zijn alle toestellen compatibel met rijk gas?

De meeste toestellen zijn compatibel met rijk gas. Sommige moeten vervangen worden. Meestal gaat het om toestellen van vóór 1978 of die niet voldoen aan de Belgische wettelijke normen (apparatuur aangekocht in het buitenland). Daarom moet je al je toestellen zeker laten controleren. De kosten voor nazicht en eventuele vervanging zijn voor rekening van de eigenaar van de toestellen.

Heeft de conversie een impact op je gasrekening?

De overgang naar rijk gas verandert je gasrekening niet. Bij eenzelfde energieproductie betaal je altijd hetzelfde bedrag voor je gas als voordien, maar de berekening op je factuur ziet er anders uit.

Zijn er nog dingen die veranderen?

In sommige gevallen moet een technicus van de distributienetbeheerder de drukregelaar aan je gasmeter of in de cabine van je buurt aanpassen. Deze aanpassing is volledig gratis.

Nog vragen?

Aarzel niet om een kijkje te nemen op de website www.gasverandert.be. Ook op de site van de gasnetbeheerder Fluvius kan je een kleine toelichting terugvinden onder de titel: “NIEUWS: De overschakeling naar rijk aardgas”.
Als je toch nog vragen hebt, kan je bellen naar Fluvius via tel. 078 35 35 00. 

Gepubliceerd op 25 feb 2021
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Openbaar domein

adres
Korte Veerstraat 412840 Rumst
Tel. tel.
03 443 94 70
Fax fax
03 443 94 79
e-mail

Gemeentelijk Technisch Centrum

adres
Korte Veerstraat 412840 Rumst
Tel. tel.
03 443 94 70
e-mail

Deel deze pagina