naar top

Grastips: hoe kan je je grasmaaisel nuttig inzetten in je kringlooptuin?

Help, het recyclagepark is gesloten!

De eerste maaibeurt dient zich aan en je kan momenteel niet op het recyclagepark terecht met je grasmaaisel. Waar moeten we met ons gemaaid gras naartoe?

Gaat het om kleine hoeveelheden, dan kan je dit eenvoudig meegegeven met de gft ophaling. Het best is dat het gras op een hoopje te laten liggen tot voor de ophaling en pas de avond voor de ophaling de GFT zak te vullen en buiten te plaatsen. Wanneer het gras te lang in de zak blijft zitten kan de zak week worden en scheuren. Ook kan je onderaan in je zak een stuk papier (oude krant of zo) leggen waardoor deze minder gemakkelijk zal doorscheuren.


Maar wist je dat grasmaaisel een belangrijke meerwaarde heeft in je tuin?
We zetten alvast enkele tips op een rij:

  • Je kan gras in een dikkere laag onder de sierstruiken leggen. Dit is goed voor deze struiken, het vormt een mulchlaag zodat onkruidzaden er minder gemakkelijk in kunnen groeien. Het zorgt er ook voor dat de bodem goed vochtig blijft in drogere perioden.
  • Als je kippen hebt kan je je gras aan je kippen geven. Die zullen er dan veel plezier aan beleven.
  • Grotere hoeveelheden kunnen best in de eigen tuin (tijdelijk) in een eigen composteersysteem verwerkt worden. Als je niet beschikt over een compostbak of vat kan je dit ook gewoon op een composthoop. Om gras goed te composteren is het raadzaam om dit gras te mengen met luchtig structuurmateriaal zoals bijvoorbeeld oude bladeren of hakselhout.

Bekijk ook zeker deze tips van Vlaco.

Nu het recyclagepark gesloten is krijgt Igean heel wat vragen van inwoners over het verwerken of stockeren van hun (tuin-)afval. Ze verzamelen heel wat tips en weetjes op deze webpagina.

Gepubliceerd op 24 mrt 2020
Nieuwsoverzicht