naar top

Waar moet mijn (huur)woning vanaf 1 januari aan voldoen?

2020 wordt het jaar waarin enkele verplichtingen op renovatievlak moeten nageleefd worden. Zo niet, loopt je woning het risico om ongeschikt verklaard te worden. Voor verouderde woningen betekent dat er nog wel wat werk aan de winkel is. We sommen de verplichtingen op.

 1. Dakisolatie
  Alle daken moeten tegen 2020 geïsoleerd zijn met een laag die een R-waarde heeft van minstens 0,75m² kelvin per watt. In mensentaal: dat is een isolatielaag van zowat 3 à 4 centimeter, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt.

  Voor wie een onverwarmde en onbewoonde zolder heeft, volstaat zoldervloerisolatie. Ook plafondisolatie, over het volledige plafond, met dezelfde R-waarde komt in aanmerking.

  De verplichte dakisolatie valt enkel te omzeilen als de energiescore van de woning sowieso al onder de Vlaamse normen ligt. Die zijn:
  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

 2. Dubbel glas
  Vanaf januari moeten alle ramen van leefruimtes minstens dubbel glas hebben. Voor een hal of een gang geldt die eis dus niet.

 3. Rookmelders
  In 2020 moeten alle huizen uitgerust zijn met rookmelders, minstens 1 per verdieping, op de evacuatieweg tussen slaapkamer en buitendeur. Bij huurwoningen waren rookmelders sowieso al verplicht.


Wat als mijn huis dan niet aan de normen voldoet?

Bij huurwoningen is de kans reëel dat er een wooninspecteur langskomt. Die kijkt of het huis of appartement voldoet aan de Vlaamse normen. Is dat niet het geval, dan krijgt je huis strafpunten in een technisch verslag.

Vanaf 15 strafpunten kan de burgemeester je woning mogelijk ongeschikt verklaren en belandt het huis in een Vlaamse inventaris. In dat geval moet je een forse heffing tussen 500 en 990 euro betalen. Bovendien krijgt de overheid een voorkooprecht op de woning. Een ongeschikte woning mag je ook niet meer verhuren en een lopende huurovereenkomst kan worden nietigverklaard, met alle juridische gevolgen van dien.

Opmerkelijk is dat je onmiddellijk 15 strafpunten krijgt als de dakisolatie niet voldoet. Als 1 raam niet minstens dubbel glas heeft, krijg je 3 strafpunten. Meerdere ramen met enkel glas leveren 9 strafpunten op. Vanaf 2023 worden de normen op dat vlak zelfs nog strenger: als je dan geen dubbel glas hebt, kan de woning al ongeschikt worden verklaard.

Gepubliceerd op 13 jan 2020
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Wonen

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina