naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Belangrijke wijzigingen bij het huren en verhuren van woningen

vanaf 1 januari 2019

Op 9 november 2018 heeft de Vlaamse Regering het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet goedgekeurd. Dit decreet is van toepassing op alle woninghuurcontracten die vanaf 1 januari 2019 afgesloten worden voor een huurwoning in Vlaanderen. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Waarborg: De verhuurder mag terug een waarborg van maximum drie maanden vragen, maar de huurder mag bepalen hoe de waarborg wordt samengesteld. Mits toestemming van de verhuurder is een persoonlijke borgstelling ook mogelijk. Bij het
    Vlaams woningfonds kan een huurder onder voorwaarden beroep doen op een renteloze huurwaarborglening.
  • Huurovereenkomst korte termijn: Een huurder met een huurovereenkomst van drie jaar of minder zal deze huurovereenkomst in de toekomst ook vroegtijdig kunnen
    opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden en mits het betalen van een opzegvergoeding. De verhuurder kan een huurovereenkomst van korte duur niet vroegtijdig beëindigen.
  • Huurlasten: Er wordt ook duidelijkheid geschept wie verantwoordelijk is voor welke kosten en lasten.
  • Verplichte brandverzekering: Zowel de huurder als de verhuurder zijn voortaan verplicht om een brandverzekering af te sluiten.
  • Medehuur: Er is een duidelijk regeling uitgewerkt voor huurders die samen een woning huren. Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden was dit al duidelijk. Maar bij feitelijk samenwoners (bijvoorbeeld enkele vrienden) was dit niet zo duidelijk.
  • Verkoop van de huurwoning: Als een huurwoning van eigenaar verandert, dan zal de nieuwe eigenaar altijd de bestaande huurovereenkomst moeten respecteren, ook als ze niet geregistreerd is. De verkoper zal de nieuwe eigenaar wel moeten informeren over het lopend huurcontract.

Meer info op www.woninghuur.vlaanderen

Gepubliceerd op 04 mrt 2019
Nieuwsoverzicht
Vlaanderen - Wonen

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina