naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Stook slim en vermijd luchtverontreiniging

In de winter is een open haard of kachel vaak gezellig of handig als bijverwarming. Maar het verbranden van hout veroorzaakt ook luchtvervuiling in de omgeving zoals roet en fijn stof. Deze deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen hinder geven in de omgeving. De Vlaamse milieumaatschappij berekende dat het gebruik van open haarden en oude houtkachels meer fijn stof in de lucht brengt dan het verkeer.

Slim stoken … voor een betere luchtkwaliteit.
Als je toch graag een kachel aansteekt, hou dan rekening met enkele belangrijke principes. Op die manier kan er veel onnodige luchtvervuiling vermeden worden:

  • Gebruik enkel hout dat minstens twee jaar heeft kunnen drogen onder een afdak. Verbrand alleen zeer droog en zuiver hout. Het verbranden van afval, papier of behandeld hout is verboden. Opbranden van afval veroorzaakt luchtvervuiling en geeft risico’s op
    schouwbrand.
  • Kies voor een moderne, efficiënte houtkachel of kies voor een pelletkachel. Als je kachel ouder is dan 15 jaar is het wenselijk om deze te vervangen door een efficiënte houtkachel. Deze zal minder hout verbruiken en minder vervuilende stoffen uitstoten. Een pelletkachel is de beste keuze op dit moment.
  • Zorg voor een optimale verbranding. Zet de luchttoevoer volledig open wanneer je de kachel aanmaakt. Zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje. Let erop dat de vlammen niet kleiner worden. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.
  • Ventileer je woning goed tijdens het stoken. zet een raam of deur op een kier tijdens het stoken, tenzij er een ventilatierooster voorzien is.
  • Laat regelmatig je schoorsteen reinigen (best jaarlijks). Soms maken vogels nesten in de schoorsteen. Dit vergroot het risico op schoorsteenbranden. Om dit te vermijden kan je de opening best ontoegankelijk maken met bijvoorbeeld gaasdraad. Je kan hiervoor een schoorsteenveger inschakelen.
  • Zorg ervoor dat je schoorsteen voldoende hoog is en minstens ½ meter boven de nok van het dak uitkomt. De hoogte is ook afhankelijk van de gebouwen in de buurt. Indien in de omgeving ramen zijn die hoger zijn dan je schoorsteen, moet de schoorsteen verhoogd worden om geen rookhinder te veroorzaken bij de buren.
Verbrandingssysteem Uitstoot fijn stof PM10 (g/GJ)
Open haard 840
Houtkachel geïnstalleerd vóór 2000 760
Oude kolenkachel 450
Houtkachel geïnstalleerd na 2000 380
Nieuwe kolenkachel 240
Ecolabelhoutkachel/accumulatiekachel(vb. speksteenkachel) 95
Kachels geïnstalleerd vanaf 2017 52
Pelletkachel 29

 

Gepubliceerd op 09 jan 2019
Nieuwsoverzicht
Wist je dat?

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Recyclagepark

adres
Steenberghoekstraat 492840 Rumst
Tel. tel.
03 844 20 52

Lees meer artikels over

Deel deze pagina