Infosessie coöperatieve zonnepanelen De Wijtshage

Gepubliceerd op  woensdag 15 mei 2024 om 14:30 uur

De zonnepanelen op woonzorgcentrum De Wijtshage in Rumst worden eigendom van de burgers.
Het woonzorgcentrum in Rumst stelt het dak van de gebouwen ter beschikking van Ecopower, die er zonnepanelen op zal plaatsen. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Rumst kunnen investeren en mede-eigenaar worden van dit zonnige project. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal.

Hoeveel zonnepanelen komen erbij in Rumst?

Er komen maar liefst 574 zonnepanelen op het dak, goed voor de opwekking van 227.300 kWh lokale groene stroom per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van 65 gemiddelde Vlaamse huishoudens en zorgt jaarlijks voor 81 ton CO2 minder in onze lucht.

Het woonzorgcentrum gebruikt het grootste deel van de elektriciteit ter plaatse aan een zonnig tarief. Zo vergroent De Wijtshage zijn stroomverbruik én verlaagt het zijn factuur. Het overige deel van de stroom wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die dat willen.

Ecopower is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, ook wel REScoop (Renewable Energy Sources
Cooperative) genoemd. Dat is een burgerinitiatief dat omgevingsenergie uit bijvoorbeeld zon en wind oogst voor lokaal gebruik. Dankzij de coöperatieve aanpak kunnen alle inwoners van Rumst mee participeren, krijgen ze medezeggenschap en delen ze in de winst.

Word jij mede-eigenaar van een zonnepaneel?

Participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Rumst kan via Ecopower. Je koopt één of meerdere aandelen met een waarde van 250 euro. Zo word je mede-eigenaar van de zonnepanelen op de verschillende  gemeentedaken en van alle andere productie-installaties van Ecopower.
Meer informatie vind je op ecopower.be/ikdoemee 

Infomoment op 15 mei 2024

Op woensdag 15 mei 2024 om 14.30 en 19 uur organiseren De Wijtshage en Ecopower een informatiemoment in het woonzorgcentrum. Dan geven ze een stand van zaken over de zonneinstallatie, leggen ze uit hoe je kan participeren en beantwoorden ze al je vragen. Deelnemen kan eenvoudig via ecopower.be/dewijtshage.   

Thema's

Naar top