Actuele hinder (her)aanleg Markt

Gepubliceerd op  woensdag 27 mrt 2024 om 11:19 uur

In maart 2024 worden de werken aan de Markt opgestart. De werken starten tussen het park en Markt 22. Er zal dus nog niet gewerkt worden rond het Marktplein zelf.

Complexiteit van de eerste fase

Een eerste fase situeert zich ter hoogte van de aansluiting aan het pompstation in het park tot aan Markt 22. Omwille van de visvijver en de stabiliteit van de woningen, mag er in deze zone niet met een normale droogzuiging worden gewerkt. Dit vormt een extra uitdaging voor de aannemer. Er dient namelijk eerst een koffer te worden gemaakt van 6 meter breed, waarin later de grote rioleringsbuizen zullen worden gelegd. Om deze koffer te maken, dienen in dit gedeelte de nutsleidingen zo dicht mogelijk tegen de perceelsgrenzen te worden gelegd, zodat ze buiten deze koffer vallen.

Vooraleer de aannemer van de nutsmaatschappijen kan starten met het leggen van de nieuwe leidingen, dienen eerst enkele noodzakelijke groenvoorzieningen te worden weggenomen. Dit zat ook al vervat in de goedgekeurde omgevingsvergunning voor deze grote werken. Wij willen benadrukken dat alleen het strikt noodzakelijke groen wordt weggenomen, om de werken überhaupt mogelijk te maken. Het betreft dan voornamelijk een vijftien bomen in het korte gedeelte voorbij de bocht tussen het park en Markt 30. Deze groenvoorzieningen vallen namelijk in de koffer waar de rioleringsbuizen in komen te liggen.

Infomoment voor alle bewoners in mei

Om de faseringen van het geheel van de grote werken tussen Hollebeekstraat en Markt-Kerkstraat toe te lichten aan alle bewoners, komt er nog een infomoment in de loop van de maand mei.

Wat is de timing van de werken?

 • Vanaf dinsdag 26 maart 2024 startten voorbereidende werkzaamheden. Verwijderen van de noodzakelijke groenvoorzieningen, om de werken mogelijk te kunnen maken.
 • In de twee laatste weken van april 2024 start GKW, de aannemer van de nutsmaatschappijen, om de nutsleidingen van alle nutsmaatschappijen in het deel Markt 22 tot Markt 30 te vernieuwen en zo dicht mogelijk tegen de perceelsgrenzen te leggen.
 • In de twee eerste weken van mei 2024 controleren de nutsmaatschappijen de nieuwe leidingen, vooraleer ze in gebruik kunnen genomen worden.
 • In de twee laatste weken van mei 2024 zullen de nutsmaatschappijen de nieuwe leidingen koppelen aan de huisaansluitingen.
 • Op 3 juni tot 15 juli 2024 start DCA, de aannemer van Aquafin, met het maken van een koffer tussen het park en Markt 22.
 • Op 8 augustus 2024 (na het bouwverlof) start DCA, de aannemer van Aquafin, met het aanleggen van de nieuwe riolering in deze koffer.

Welke gevolgen zijn er?

 • Tijdens de werken van GKW (tussen half april - eind april, onder voorbehoud van weerverlet) zal het gedeelte tussen het park en Markt 22 overdag niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen wel door. Als je jouw wagen overdag nodig hebt, raden wij aan om deze buiten de werfzone te plaatsen. Via de brede wandelweg langs de visput, is de parking grotendeels wel bereikbaar.
 • In de maand mei is er geen hinder te verwachten tijdens het controleren en overkoppelen van de nieuwe nutsleidingen.
 • Vanaf 3 juni starten de eigenlijke grote werken in het deel tussen het park en Markt 22 en is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk in dit gedeelte, tot de rioleringsbuizen tegen eind augustus zijn aangelegd. We begrijpen dat dit een grote impact heeft op de directe omwonenden, maar er is geen andere mogelijkheid om deze periode te verkorten. De brede wandelweg langs de visput zal worden opengesteld, zodat bewoners met de wagen zo dicht mogelijk bij hun woning kunnen geraken, alsook voor leveringen.

Waar kan ik parkeren tijdens de werken?

 • De parking tussen de visput Hoop op Beet en het park ’s Herenbeemden, zal via de Markt overdag niet bereikbaar zijn tussen 15 april en eind april. Maar wel via de brede wandelweg naast de visput. Vanaf 3 juni zal de parking niet bereikbaar zijn tot eind augustus.
 • De parking ter hoogte van de 3-Rivieren, bereikbaar via Nijverheidsstraat-Veerstraat blijft bereikbaar. De ongebruikte verharding werd tijdelijk opengesteld, waardoor hier voor buurtbewoners tientallen extra parkeerplaatsen bijkwamen.

Waar wordt het afval verzameld?

Het afvalinzamelingpunt situeert zich ter hoogte van de Markt (net voorbij Markt 22).

Naar top