Groepsaankoop thuislaadsystemen

Gepubliceerd op  maandag 4 mrt 2024 om 15:46 uur

Elektrisch rijden is – naast deelsystemen en alternatieve vervoersmiddelen – een goede manier om je mobiliteit te verduurzamen. We zien de elektrische wagen dan ook steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Overweeg je om een elektrische wagen aan te schaffen? Denk dan vooraf goed na over hoe je hem gaat opladen.

De snelste en meest veilige manier om je elektrische wagen op te laden is via een laadpunt. Om elektrisch rijden aan te moedigen zet de Vlaamse Overheid de komende jaren in op het uitbreiden van publieke laadpunten doorheen Vlaanderen. Daar kan je tegen een vergoeding je wagen opladen. Heb je voldoende ruimte bij je thuis? Dan kan je kiezen om een thuislaadstation te laten installeren.

Thuislaadpunt versus stopcontact

Heb je voldoende ruimte bij je thuis? Dan kan je een thuislaadstation laten installeren. Dit is veiliger dan laden via een stopcontact, omdat laadpunten zodanig ontworpen zijn dat ze voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften om bijvoorbeeld kortsluiting en oververhitting tegen te gaan. Bovendien kan een laadpunt in de beste omstandigheden je wagen tot acht keer sneller opladen dan een stopcontact. De laadsnelheid is verder afhankelijk van een aantal factoren, zoals: het vermogen van de laadpaal, het type elektrische wagen en het type laadkabel.

Ook vanuit de Federale Overheid wordt elektrisch rijden aangemoedigd. Als je voor 31 augustus 2024 een thuislaadstation installeert, kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering ontvangen voor de uitgaven die je daarvoor betaalt. Klik hier voor meer informatie.

Groepsaankoop thuislaadsystemen

Onder het motto 'samen beter' organiseert IGEAN samen met 19 gemeenten uit arrondissement Antwerpen een groepsaankoop voor laadsystemen. Zo geniet je van een scherpere prijs bij het installeren van je thuislaadsysteem. Deze groepsaankoop loopt tot 31 december 2024.De gemeenten die deelnemen zijn: Zwijndrecht, Wijnegem, Borsbeek, Wommelgem, Malle, Ranst, Boechout, Hove, Schelle, Edegem, Rumst, Boom, Schoten, Essen, Kalmthout, Brasschaat, Stabroek, Zoersel en Wuustwezel.   Binnen deze groepsaankoop kan je kiezen uit drie modellen: de Charge Lite van Easee en de Copper SB en Pulsar Max van Wallbox.

  • Alle drie hebben ze als voordeel dat ze uitgerust zijn met een load balancing systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat je laadpaal 'meedenkt' met je energieverbruik. Op momenten dat je veel stroom verbruikt, wordt je beschikbare stroom zo optimaal mogelijk verdeeld over alle stroomverbruikers in je woning en zal je wagen trager laden. Zo vermijd je overbelasting van je net en bijgevolg zal je capaciteitstarief lager liggen dan zonder deze functie.
  • Bovendien laten de drie modellen toe dat je je elektrische wagen volledig op groene stroom kan laden, indien je over zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen beschikt.
  • Wil je je laadpunt aan een bestaande muur laten bevestigen? Of laat je liever een losse laadpaal installeren? De drie modellen laten beide keuzes toe.

Waarom deelnemen

  • Je geniet 10 tot 15% korting bij de aankoop van je laadpunt
  • Je koopt je laadpunt aan bij een leverancier uit je regio
  • Je leverancier is dan ook op de hoogte van de lokale regelgeving in je gemeente
  • De drie modellen waaruit je kan kiezen werden vooraf gescreend op toekomstgerichtheid

Klaar om elektrisch te versnellen?

Surf naar igean.be/laadsystemen voor meer informatie over de groepsaankoop en hoe je kan deelnemen.

Thema's

Naar top