Vlaanderen stoomt zich klaar voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs

Gepubliceerd op  vrijdag 5 jul 2024 om 13:53 uur

De organisatie van de 33ste editie van de Olympische Spelen vindt plaats in Parijs. In de Franse hoofdstad zullen van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 rond de 10500 sporters uit 206 landen in actie komen.

De campagne ‘Vlamingen in Parijs’ (VIP2024) bracht de Olympische geest de voorbije maanden naar tal van scholen, sportclubs, steden en gemeenten. Topsporters namen hen op sleeptouw met verschillende opdrachten om hun leerlingen, leden en inwoners zich te laten opwarmen voor de Spelen.

Het is onder die VIP2024-vlag dat Sport Vlaanderen heel Vlaanderen letterlijk en figuurlijk in beweging wil brengen. Alle Vlaamse steden en gemeenten werden aangemoedigd om het Olympische gevoel aan te wakkeren en met inwoners de drie VIP2024-uitdagingen aan te gaan.

Onze gemeente ging de uitdagingen aan, en met succes! De gemeente Rumst mocht als VIP2024-gemeente de VIP2024- award in ontvangst nemen, uitgereikt door Linde Merckpoel en Maarten Vangramberen.

3 uitdagingen

Om VIP2024-gemeente te worden, moest het lokaal bestuur 3 uitdagingen aangaan: de VIP2024-campagne in de kijker zetten, een jeugdolympiade organiseren en een belevingsmoment creëren.

Uitdaging 1 werd onder meer gerealiseerd door het schilderij 'de voetballer' van Alfred Ost in de bib tentoon te stellen. Alfred Ost woonde enkele jaren in de Eikenstraat in Reet en won met dit werk een Olympische medaille in 1920 op de spelen in Antwerpen.

Uitdaging 2 werd gerealiseerd in samenwerking met enkele jeugdsportclubs: drie turnverenigingen stelden hun deuren open om een jeugdolympiade te organiseren tijdens de trainingsmomenten. Ook op de Buitenspeeldag konden er medailles in atletiek en turnen behaald worden.

Tenslotte was er nog het belevingsmoment. Tijdens de Rupelkleidag op 20 april namen een veertigtal kinderen en ouders deel aan de Olympische quiz op een parcours rond het park van Terhagen. Op basis van het juiste antwoord vond je de weg naar de Olympische medaille.

Thema's

Naar top