Alles wat je moet weten over mondmaskers

Het dragen van een mondmasker zal belangrijk worden als de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus versoepeld zullen worden. De versoepeling start op 4 mei 2020. We zetten voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje.

Alle mondmaskers zijn bedeeld in onze gemeente.

Sinds 12 maart passen we ons gedrag aan voor onze gezondheid en die van anderen: verhoogde handhygiëne, fysiek afstand houden van andere mensen, verplaatsingen beperken tot het essentiële, zoveel mogelijk thuisblijven wanneer je symptomen hebt, enzovoort. Door deze maatregelen allemaal te volgen, helpen we de zorgverleners in België om deze COVID-19-pandemie te beheren.

Binnenkort kunnen bedrijven en scholen opnieuw (gedeeltelijk) opstarten. Winkels gaan terug open. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. We zullen ons moeten aanpassen, zonder de basisregels uit het oog te verliezen. Het dragen van een mondmasker zal ons helpen bij deze overgang.

Het dragen van een mondmasker zal vanaf 4 mei 2020 verplicht worden op het openbaar vervoer vanaf de leeftijd van 12 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt. Op de werkvloer zal een mondmasker verplicht zijn waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. In de scholen zullen mondmaskers in een latere fase verplicht worden voor kinderen vanaf 12 jaar en voor het personeel.

De aanbeveling om een mondmasker te dragen is een aanvulling op de eerdere richtlijnen. Blijf deze volhouden. Ze zijn cruciaal.
Het beste wat je kan doen om jezelf te beschermen is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet aan bepaalde criteria voldoen om deze bescherming te bieden, maar het moet vooral op de juiste manier worden gebruikt. Lees dus aandachtig de aanbevelingen.

Waarom worden mondmaskers aanbevolen? Hoe kan je een mondmasker maken? Hoe moet je een mondmasker gebruiken?
Een antwoord op deze vragen kan je op deze pagina vinden.