naar top

Alles wat je moet weten over mondmaskers

Waar en wanneer draag ik een mondmasker?

Wat het dragen van het mondmasker betreft, dat blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd. Maar omdat het nutteloos is om het overal en altijd te verplichten, zal het dragen van een mondmasker vanaf 1 oktober niet meer verplicht zijn buitenshuis, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd (bepaald door de lokale autoriteiten) en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen en ongeacht het aantal mensen.
 
We passen onderstaande lijst zo vlug mogelijk aan na ontvangst van het ministerieel besluit.
 • Het is verplicht om op het openbaar vervoer mondneusbedekking te gebruiken. De verplichting geldt bij het betreden van het station of de halte. 
 • Mondmaskers zijn ook verplicht in winkels en winkelcentra, in bioscopentheater- en concertzalen, in conferentiezalen en auditoriacasino's en speelautomatenhallengebedshuizenmusea en bibliotheken, in bankkantoren, de publiek toegankelijke delen van gerechtsgebouwen en in kapsalons en bij schoonheidsspecialisten.
 • Sinds zaterdag 25 juli geldt er ook een mondmaskerverplichting in winkelstratenopenbare gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek, op marktenrommelmarkten en kermissen, in horecazaken - behalve aan tafel - en op alle drukke plaatsen, privé of publiek.
 • Sinds woensdag 29 juli zijn mondmaskers verplicht op evenementen, zowel binnen als buiten.
 • Op de werkvloer zijn maskers verplicht wanneer de fysieke afstand niet kan gerespecteerd worden. 
 • Bezoekers in woonzorgcentra moeten ook een mondmasker dragen.
 • Mondneusbedekking kan met een zelfgemaakt mondmasker, maar ook alternatieven zoals een sjaal of bandana zijn toegelaten om de neus en de mond af te dekken. 
 • Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

(Bron: VRT NWS)


Vraag je mondmasker en filter bij de apotheek

Er werden mondmaskers bedeeld in onze gemeente. Daarnaast startte op 15 juni de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij de apotheek. Je kan er ook filters bekomen.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet aan bepaalde criteria voldoen om deze bescherming te bieden, maar het moet vooral op de juiste manier worden gebruikt. Lees dus aandachtig de aanbevelingen.

Waarom worden mondmaskers aanbevolen? Hoe kan je een mondmasker maken? Hoe moet je een mondmasker gebruiken?
Een antwoord op deze vragen kan je op deze pagina vinden.

Blijf de zes gouden regels hanteren:

 • De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen met water en zeep, en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
 • Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 • Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet. 
 • Hou 1,5 meter afstand, behalve voor mensen uit je eigen huishouden, je uitgebreide bubbel van 5 personen en kinderen jonger dan 12.
 • Beperk je fysieke contacten. Buiten je gezin mag je nauwer contact hebben met een groep van maximaal 5 personen, de zogenoemde uitgebreide bubbel. Waar deze bubbel voorheen wekelijks mocht veranderen, moet deze groep van 5 mensen nu vast blijven.
 • Beperk groepsactiviteiten tot maximaal 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park. Georganiseerde sportactiviteiten onder begeleiding mogen met maximaal 50 personen.