Lazaruskapel

Lazernij feest

Vroeger was er op 15 augustus een ‘beeweg’ of bedevaart aan de Lazaruskapel. Mensen  kwamen van ver naar de wijk Lazernij in Rumst en gingen driemaal in processie rond de kapel om bescherming te vragen tegen melaatsheid en andere huidziekten. De heilige Lazarus, waar de kapel naar genoemd is, werd aanroepen tegen melaatsheid. De heilige Rochus, waarvan een reliek in de kapel op die dag ter verering werd aangeboden, is bekend als beschermheilige tegen huidziekten. Om deze gebeurtenis te herinneren, is er op 15 augustus om 10 uur een eucharistieviering aan de Lazaruskapel.

Op de terreinen rond de kapel kan je die dag een kunst- en creamarkt bezoeken. Je kan een kijkje nemen op de zomertentoonstelling ‘Vreemde culturen’ of genieten van een drankje op het terras van Kunstkring Lazernij.

Wielervrienden Lazernij organiseert in samenwerking met de Dijlespurters om 13 uur een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en om 15.30 uur voor junioren. Start en aankomst van de wedstrijden vinden plaats ter hoogte van de Lazaruskapel.