Kringlopen in eigen tuin

De natuur is één grote kringloop. Bladeren die van de bomen vallen, worden op enkele maanden tijd verteerd door kleine bodemdiertjes, zwammen en bacteriën en vormen zo een vruchtbare bodem voor nieuw leven. De natuur is in evenwicht, er ontstaan geen afvalbergen en alles heeft zijn functie. We kunnen van de natuur leren en trachten zelf ook de biologische kringloop toe te passen in onze tuin. Composteren, snoeihout omtoveren tot vlechtwerk, mulchmaaien, voedselverlies beperken, kippen houden om keukenrestjes te verwerken ... zijn allemaal technieken om de 'biologische kringloop' in de praktijk te brengen.

Hoe kan je thuis kringlopen?
Je vermijdt tuin- of keukenresten of je herbruikt ze in de tuin of verwerkt ze in een nieuw gerecht ... De biologische kringloop staat voor een actief leven met minder afval. Groot of klein, oud of jong, iedereen kan actief kringlopen!

Kringloopkrachten actief in onze gemeente!
De vroegere compostmeesters, nu kringloopkrachten, staan klaar om je te informeren en praktische tips te geven over de biologische kringloop, composteren, afvalarme tuinen.

Demo-namiddagen

Wil je beginnen met kringlopen (composteren), maar weet je niet goed hoe te beginnen? Heb je problemen met je compostvat of –hoop? Vraag dan uitleg op onze demo-namiddagen van de kringloopkrachten op de demoplaats van het recyclagepark (Ingang aan rond punt Catenbergstraat). De demo's vinden plaats op de derde zaterdag van de maand, van maart tot en met september, telkens van 13.30 tot 15 uur.

Op het recyclagepark is een demonstratieplaats aangemaakt door de kringloopkrachten. Er staan enkele compostvaten en -bakken opgesteld om te laten zien hoe composteren werkt. Er is ook een scherm geplaatst met hakselhout (je kan dit ook vullen met snoeihout, bladeren). Als je bodembedekkers plaatst, komt er nog weinig of geen onkruid door. Gebruik een mulchmaaier en je moet geen gras meer wegbrengen. Je kan ook je gemaaid gras tussen planten en groenten strooien, daardoor droogt de grond niet uit en wordt onkruidgroei beperkt.

Je kan je opgeven om een kringloopcursus te volgen. Een kringloopkracht komt je thuis GRATIS helpen met composteren. Je neemt hiervoor contact op met de gemeentelijke milieudienst tel. 03 880 00 69 of milieu@rumst.be.

Op zaterdag 15 juni van 13 tot 16 uur vindt het jaarlijks kringloopevenement plaats in het recyclagepark, met een toelichting over kringlooptuinieren en composteren. Om 13.30 en 15 uur is er een workshop over (het planten van) zaden en voor kinderen is er een workshop zaadbommetjes maken.


Contactgegevens kringloopkrachten

Voornaam Familienaam Adres Telefoon
Hugo Van Bulck Eikenstraat 198 03 888 71 18
Jos Bouwens Schensbossen 9 03 888 96 68
Fried en Sandra Happaerts - Delaruelle Aardpeerhof 3 - Mechelen 0473 91 65 09
Gerard en Lena Coveliers - Callaert Kapelstraat 132 03 888 98 45
Guido Selleslaghs Steenweg op Waarloos 9 03 888 19 44
Marc             Verbruggen Molenstraat 45 0471 13 67 79

 

Premie kippenhok, mulchmaaier en hakselaar
Er is een premiereglement voor het plaatsen en/of beveiligen van een kippenhok, en voor de aankoop van een mulchmaaier en de aankoop van een hakselaar.   

Compostvaten, -bakken en -stokken
Je kan compostvaten, -bakken en -stokken kopen op het contaierpark.
Meer info over de prijzen op www.igean.be onder milieu-thuiscomposteren.

Compost en hakselhout

Op het containerpark is VLACO-gekeurde compost te koop in zakken van 50 liter tegen de prijs van 3 euro per zak. De aanmaak van compost moet voldoen aan verschillende criteria en parameters en wordt tijdens de omzetting regelmatig gecontroleerd. De geproduceerde compost is voorzien van het VLACO-label dat garandeert dat de geleverde compost aan alle milieuhygiënische en kwalitatieve voorwaarden voldoet.

Compost en hakselhout zijn tegen betaling verkrijgbaar, alle werkdagen van 8 tot 15.45 uur, op de site van IGEAN in Edegem:

IGEAN
Doornstraat 145
2650 Edegem

Compost kost 5 euro per kubieke meter, houtsnippers 8 euro per kubieke meter. Houtsnippers zijn niet altijd in voorraad, neem hiervoor eerst contact op.

Zakken en/of aanhangwagen dienen zelf meegebracht te worden. Ter plaatse schep je zelf de compost in de zakken. Meer info bekom je bij IGEAN op het nummer 03 350 08 14.

Deel deze pagina

Kringlopen

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Recyclagepark

adres
Steenberghoekstraat 492840 Rumst
Tel. tel.
03 844 20 52