Knip Clemenshoek

Zo is het nu

De laatste 15 jaar is het aantal auto’s in ons land met 20% gestegen. Dit zorgt voor bijkomende belasting op onze wegen, waardoor deze op spitsmomenten overbelast raken. Autobestuurders worden via gps en apps als ‘Waze’ ook vaker omgeleid via sluiproutes, waaronder de Clemenshoek. Deze tendensen zorgen ervoor dat we ongewenste verkeersstromen frequenter tegen het licht moeten houden en nieuwe maatregelen onderzoeken om dit tegen te gaan.

De negatieve gevolgen van sluipverkeer in de Clemenshoek, waaronder te hoge snelheid, het moeilijk van opritten geraken, onveiligheid voor fietsers aan de kruising met de Hoge Zandvelden, dragen niet bij tot een veilige en rustige woon- en fietsomgeving. We willen inwoners aanmoedigen een ‘modal shift’ te maken en hen stimuleren om voor korte verplaatsingen meer de fiets te nemen.

Hier willen we naartoe

Het in de Clemenshoek onmogelijk maken van doorgaand verkeer tussen Molenstraat en Eikenstraat door middel van een eenvoudige knip ter hoogte van de Schensbossen en het vermijden van kruisend verkeer in de smalle Hoge Zandvelden, komt de fietsveiligheid en leefbaarheid ten goede. Zeker voor de schoolgaande jeugd, die ’s ochtends de Hoge Zandvelden gebruikt, is dit een hele verbetering. 

Deze beslissing wordt genomen in samenspraak met de buurtbewoners. Zo is er eerst gedurende 4 maanden een proefopstelling. Door de politie werden metingen uitgevoerd, zowel voor als tijdens de proefopstelling. Hieruit blijkt een drastische daling van het verkeer in de Clemenshoek en Hoge Zandvelden.

De proefopstelling werd ook afgetoetst met een verkeersdeskundige. Deze bevestigde dat de proefopstelling tegemoet komt aan de visie van het gemeentebestuur om verkeersveiligheid voorop te plaatsen en het onderscheid tussen woonstraten en banen met een verbindende functie duidelijker te maken. Een baan met een verbindende functie is er niet alleen voor plaatselijk verkeer, heeft zone 50 en we streven er naar veilig afgescheiden fietspaden. Bij een woonstraat kijken we eerder naar zone 30 en ‘echt’ plaatselijk verkeer via een knip. Het principe van een eenvoudige knip, is iets wat onze Noorderburen al geruime tijd toepassen, waarbij fietsen in rustigere woonstraten wordt gestimuleerd.

Na de proefopstelling volgt een evaluatie. Buurtbewoners konden hun mening bezorgen aan het lokaal bestuur.

Tijdlijn

Op 23 november 2020 werd definitief beslist tot de knip in de Clemenshoek en de proefopstelling te behouden. 

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mobiliteit

adres
Korte Veerstraat 412840 Rumst
Tel. tel.
03 443 94 70
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen