Sanering Kleiputten

Zo is het nu

De huidige kleiputten van Terhagen vormen een spontaan ontwikkeld groengebied. Na de jarenlange historische kleiontginning, zijn de kleiputten gebruikt als stortplaats voor asbest en huisvuil. Vanaf de jaren '80 kwam een einde aan het storten en heeft de natuurontwikkeling de overhand genomen. Het bos wordt gebruik door wandelaars en fietsers. Ook visclub ‘de lustige vissers’ is gelegen in dit gebied. Door de aanwezigheid van asbest aan de oppervlakte is een deel van het terrein momenteel afgesloten voor publiek.

Hier gaan we voor

Het doel is om na de sanering het gebied terug een groen inrichting te geven, dat toegankelijk is voor wandelaars en fietsers en eventueel andere vormen van laagdynamische recreatie. Het reliëf en de aanplanting vormen een belangrijk onderdeel van de inrichting. Het gebied wordt¬† deels opnieuw bebost met inheemse loofbomen.

Om de sanering mogelijk te maken, wordt grond aangevoerd die de bestaande vervuiling afdekt en die als basis dient voor de ontwikkeling van een heel nieuw landschap. Om de gronden niet over de weg aan te voeren, opteerden we om een kade aan te leggen in de Rupel ter hoogte van Polder waar per boot aangevoerde grond kan overgeladen worden op vrachtwagens die via de tunnel onder de Kapelstraat de kleiputten dan kunnen bereiken. Hiervoor dient de tunnel verbreed te worden wat onmiddellijke invloed heeft op de heraanleg van de Kapelstraat.

Dit is een mooie opportuniteit want voor dit gedeelte van de werken aan de Kapelstraat zal de Vlaamse overheid de kosten dragen.

De sanering van de kleiputten neemt heel wat jaren in beslag, maar zal op zich geen hinder opleveren op vlak van mobiliteit.

Stappenplan / tijdlijn

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen