Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie(IDAHOT). Wereldwijd vragen we op die dag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Wat is IDAHOT?

Die dag is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. In het Engels staat het voor  International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Oorspronkelijk ging deze dag om bewustwording over de afkeer tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia hieraan toegevoegd. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.

Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen. Wereldwijd is IDAHOT nog steeds de term die het meest gebruikt wordt.

Waarom is IDAHOT belangrijk?

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet-LGBTQIA+ers (lesbisch, gay/homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel, +)* .

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld én in België in mei de regenboogvlag. Dat is hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

Ook wij doen mee. De regenboogvlag hangt te wapperen aan het gemeentehuis.

* Het plusteken dat soms achter afkortingen gebruikt wordt, verwijst naar alle personen en groepen die buiten de gender- en heteronorm vallen, maar niet onder 1 van de genoemde letters.

Wat kan jij doen?

Zit jij op sociale media? Stel dan een regenboogfilter in op bv. jouw Facebookprofiel.

Naar top