In welke omstandigheden draag ik mijn stoffen mondmasker?

Het dragen van een mondmasker was tot nu toe aangeraden in twee situaties:

  • Voor zieke personen zodat zij vermijden anderen te besmetten.
  • Voor professionele zorgverleners en voor personen die de zorg van anderen op zich nemen.

Deze personen dragen bij voorkeur een chirurgisch mondmasker of een FFP2. De chirurgische en de FFP2-maskers blijven evenwel gereserveerd voor de professionele zorgverleners.

Het dragen van een herbruikbaar mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Een mondmasker dragen is sterk aanbevolen op openbare plaatsen wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Het wordt verplicht op het openbaar vervoer voor alle reizigers vanaf 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld alleen op de trein bent. Er zullen achteraf andere mensen in de trein zitten en wanneer jij een mondmasker draagt, vermindert het risico dat je oppervlakken besmet die anderen daarna aanraken.

 

De basisscholen en crèches zijn specifieker: Voor kinderen van de  crèches, kleuterschool en lagere school is het niet evident om een mondmasker op de juiste manier te dragen.  Dit zorgt voor een vals gevoel van veiligheid. Het is dus niet aangeraden dat jonge kinderen (inclusief zesde leerjaar, ongeacht de leeftijd) er één dragen. Voor leerlingen vanaf het secundair, leerkrachten en andere personeelsleden van de school is mond- en neusbedekking verplicht doorheen de hele dag.  

Meer info

Heb je vragen? www.rumst.be - info@rumst.be – 03 880 00 11

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Gemeente Rumst

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail