Huis van het kind

Zo was het

Op 1 februari 2018 lanceerde het lokaal bestuur Rumst, samen met verschillende partners, het Kindergelukscharter als hefboom voor de bestrijding van kinderarmoede en als kader voor een kindvriendelijk beleid. Vanuit dit Kindergelukscharter bouwt het bestuur verder aan een kinderarmoedebeleid dat voortdurend geëvalueerd, bijgestuurd en aangevuld wordt.

Zo is het nu

In het Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen sinds 2019 terecht met alle vragen rond opvoeden en opgroeien. Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer. Het huis van het kind is opgenomen in het sociaal huis.

Het doel is te peilen naar de noden, behoeften en verwachtingen van ouders, jonge kinderen, tieners en adolescenten binnen onze gemeente.

Zo keurde in opvolging van het kindergelukscharter in juni 2021 de gemeenteraad een geactualiseerd plan van aanpak goed om gelijke kansen voor alle kinderen te waarborgen en specifieke acties te ondernemen om kinderen in moeilijke opvoedingssituaties te ondersteunen.

Ouders kunnen bijvoorbeeld dankzij het feestvarken vzw voor hun kind een verjaardagsfeest geven zoals de meeste kinderen dat doen. Met een traktatie op school, een geschenk en de nodige feestdecoratiematerialen.

Bij het huis van het kind kan sinds 2020 de hulp van gezinscoaches worden ingeroepen, worden laptops en ICT-ondersteuning ter beschikking gesteld om het leren op afstand mogelijk te maken. Gestart als steun in moeilijke coronatijden zijn deze initiatieven nu verankerd in de reguliere werking.

Met de opening in 2021 van de buurtzorgwinkel is er ook een aanbod aan duurzaam gebruik van kinderspullen. Van de kinderwagen tot de eerste loopfiets. Zowel jonge ouders die liever met tweede handsspullen aan de slag gaan als jonge ouders die het financieel moeilijker hebben, kunnen hier terecht.

Verder is het loket kinderopvang als digitale zoekrobot voor kinderopvangplaatsen uitgerold. Een aantal plaatsen is specifiek gesubsidieerd voor kinderen waarvan de ouders een lager inkomen hebben.

De UiTpas promoot de deelname van jonge gezinnen aan vrijetijdsactiviteiten in de gemeente en buiten de gemeentegrenzen. Het biedt kansen om gezinnen met financiële uitdagingen gratis of aan verminderd tarief aan het vrijetijdsaanbod te laten deelnemen.

Met het financieel steunkader dat in 2021 werd goedgekeurd is er meer transparantie over de financiële steun die gezinnen bij het OCMW kunnen aanvragen.

Vanaf 2019 wordt via regelmatige intervisiemomenten de ervaring uitgewisseld tussen verschillende Antwerpse gemeenten in het antwoord bieden aan de uitdagingen die opgroeien in armoede en specifiek school lopen in armoede met zich meebrengen.

De mascottes Marie en Victor zijn nog steeds, samen met hun familie, de gidsen voor jonge gezinnen. Hun herkenbaarheid en inzet op zowel vrijetijdsactiviteiten als het zorgaanbod werkt drempelverlagend.

Hier willen we naartoe

Sinds de ondertekeningen van het Kindergelukscharter in 2018 werd er al een mooie vooruitgang geboekt. In sommige domeinen zijn de initiatieven, acties en samenwerkingsverbanden reeds sterk verankerd. Het lokaal bestuur zal zich de komende jaren blijven inzetten om de gemeente Rumst nog kindvriendelijker te maken.

Wat doet het Huis van het Kind voor jou?
Het Huis van het Kind bekijkt en onderzoekt de voordelen voor gezinnen.

Voor wie

Je bent altijd welkom in het Huis van het Kind. Wat doen we voor jou?
In het Huis van het Kind hebben we tijd voor een gesprek en beantwoorden we je vragen:

 • over opvoeding
 • over gezondheid
 • over kinderopvang
 • en zoveel meer

Kostprijs

Als je financiële hulp nodig hebt, zoeken we samen een oplossing.
Zo kan je info krijgen over het betalen van:

 • schoolkosten
 • kosten van de crèche en de buitenschoolse kinderopvang
 • babymelk en luiers
 • lidgeld en kosten voor sportclubs, vakantiekampen‚Ķ

Meer info

Meer voordelen voor gezinnen
Ook de dienst Vrije Tijd en de bibliotheek hebben een aanbod met voordelen voor gezinnen:

 • meerbeurtenkaarten aan kortingtarief voor de zwembaden in de buurt
 • goedkoper tarief voor sport- en jeugdkampen
 • UiTPAS voor korting op culturele activiteiten, sport- of jeugdinitiatieven en lidgeld van verenigingen
 • gratis abonnement op de bib tot 18 jaar

Meer info?
Dienst Vrije Tijd
Koningin Astridplein 12
vrije.tijd@rumst.be
03 880 00 94

Contact

Hoe kan je ons bereiken?
Loop eens langs of maak een afspraak in het Huis van het Kind (in het Sociaal Huis), Kardinaal Cardijnstraat 37, Rumst.

 • Welkom elke voormiddag tussen 9.30 en 11.30 uur (behalve dinsdag) en op afspraak
 • Telefoneer met je vragen naar 03 888 00 32 (elke dag tussen 8.30 en 17 uur, vrijdag tot 12 uur)
 • Stuur een e-mail naar huisvanhetkind@rumst.be

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Huis van het Kind

adres
Kardinaal Cardijnstraat 372840 Rumst
Tel. tel.
03 888 00 32
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen