'Het staande paard' van Rik Poot

Het bronzen paard staat trots, met het hoofd geheven, te pronken op de rotonde aan de Molenstraat, één van de belangrijke invalswegen van Rumst. Het is een verwijzing naar het landelijke karakter van deelgemeente Reet en de fierheid van de hardwerkende boeren.

Essentieel in de vormentaal van kunstenaar Rik Poot zijn de holle ruimten tussen de bronzen delen waaruit zijn beelden zijn opgebouwd. Door die openingen krijgen zijn monumentale beelden tegelijk iets lichts en een zekere fragiliteit, met een krachtig en expressief ritme. Ondanks de vervorming van figuren blijven de beelden van Rik Poot altijd herkenbaar.

Over Rik Poot

Rik Poot (1924-2006) groeide op in een arbeidersbuurt in Vilvoorde en studeerde aan de Academie van Molenbeek en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij won nationale en internationale prijzen en werd van 1962 tot 1984 professor Monumentale Beeldhouwkunst in Brussel.

Rik Poot creëerde zijn menselijke en dierlijke figuren aanvankelijk in materialen als klei, steen, ijzer, marmer en hout. Vanaf 1963 volgde een erg productieve periode, waarbij het bronzen paard een belangrijk thema werd. Zijn gefragmenteerde beelden werden momentopnames waarin hij de beweging tot stilstand brengt.

Locatie
Op de rotonde aan de Molenstraat en Clemenshoek in Reet.

Andere blikvangers in het straatbeeld:
• ‘De hond’ door Rik Poot (Rozenlaan)
• Moës-locomotief (Rotonde Moës, Catenbergstraat)
• ‘Als een vis in ‘t water’ door Nicole Cordemans, Nancy Deleu, Bie Van Gucht (Hoek Korte Vissersstraat - Veerstraat)

Naar top