Help jij de bij?

Zonder bijen een lege winkelkar

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Honingbijen als indicator

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie.

Het is dus geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde.
Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken:

  • de Varroa-mijt (een parasiet)
  • kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu
  • gebruik van pesticiden door de mens

Minder beton, meer bijen

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

Wat doet de gemeente?

Als bijenvriendelijke gemeente zorgde Rumst voor heel wat bijenvriendelijke bomen en onderbeplanting zoals in de Hazeweg en Monnikenhofstraat. Er wordt een mix geplant van soorten, die allemaal verschillende bloeiperiodes hebben, zodat bestuivers elke maand eten hebben.

Het plantperk langs de Tuinwijk, de borders op het Koningin Astridplein en de border naast het fietspad aan de dijk in de Nijverheidsstraat zijn ook voorbeelden van bijenvriendelijke borders.

Wat kan jij doen?

Samen kunnen we de bij redden! Voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten. Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stegels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe. Om bijen opnieuw alle kansen te geven, moeten we van Vlaanderen één grote bijentuin maken. Kortweg, minder beton en meer groen.

Samen maken we van Vlaanderen stap voor stap één groot bijenhotel.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen