Geveltuinen en groenslingers

Geveltuintje aanvragen


Geveltuinen (of tegeltuintjes) zijn altijd een goed idee! Ze brengen meer sfeer in je straat, zorgen voor schaduw op warme dagen en minder wateroverlast bij hevige regen. Planten zorgen voor meer biodiversiteit en bieden voedsel aan vogels en insecten. Breng de natuur tot diep in je straat!

Wist je dat

  • Een geveltuin als een natuurlijke airconditioning werkt. Bladrijke planten verdampen water en dit zorgt voor koelere straten.
  • Er op deze manier een extra isolerende laag op je gevel wordt voorzien. Dit zorgt voor betere binnentemperaturen en minder geluidsoverlast.
  • Door ontharding kan er meer water infiltreren in de bodem. Dit ontlast het rioolsysteem en verminderd de wateroverlast in de straten bij hevige regenbuien.
  • De luchtkwaliteit in je buurt verbetert. Planten slaan namelijk CO2 op en geven zuurstof (O2) af én halen het fijnstof uit de lucht! Dit zorgt ervoor dat het uit onze longen blijft.
  • Klimplanten zijn een schuiloord, een broedplaats en een bron van voedsel voor dieren en insecten. Voorts is de bodem van de klimplant een ideale tussenstop voor dieren om veilig over straat te lopen. De biodiversiteit gaat de hoogte in!
  • Het is zwart op wit bewezen dat planten in de nabije omgeving een boost is voor de gezondheid. De mooie kleuren en geuren verjagen stress en roepen een vredevol gevoel op.

Niets anders dan voordelen!

Hoe aanvragen

Een geveltuin moet aangevraagd worden bij de gemeente en doe je via bovenstaande knop.

Regelgeving

Raadpleeg onderaan de pagina het politiereglement over de tegeltuintjes.

Bij een geveltuintje moet je altijd een vrije doorgang behouden van 1,50  meter tussen de geveltuin en de stoeprand. Boven de 2,20 meter hoogte mogen ze wat meer uitwaaieren.

De geveltuintjes zijn toegelaten mits zij binnen een strook van 30 cm vanuit de gevel of plint worden aangelegd.

Leg enkel een geveltuin aan tegen je eigen gevel of maak een duidelijke afspraak met je buren.

Enkel klimplanten en kleine bodembedekkende planten zijn toegelaten, als:

  • Deze niet giftig of invasief zijn
  • Geen doornen bevatten
  • Geen overvloedige bessen ontwikkelen

Ga na waar water, elektriciteit of gas je woning binnenkomt. Blijf uit de buurt van die nutsleidingen als je aan de gevel gaat graven. Als er scheuren of barsten aanwezig zijn in je gevel, kies dan voor een klimplant die hulpstukken nodig heeft. Anders kan een klimplant uw gevel verder beschadigen door in de scheuren te dringen.

Als je twijfelt of niet goed weet welke (klim)planten of bloemen te plaatsen, dan kan je onderstaande brochure van ecohuis raadplegen.

Downloads

Naar top