Fort
Op deze plek stond in de Romeinse tijd een fort. Tijdens opgravingen werden resten van de omwalling en metalen onderdeeltjes van de uitrusting van soldaten en van paardentuig gevonden. De aarden wal diende als verdediging van de Romeinse nederzetting.
In het centrum van Rumst werden restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. Rumst was vanaf 50 tot ongeveer 275 jaar na Christus een vicus. Een vicus was in de Romeinse tijd een belangrijk ambachtelijk, commercieel, religieus en administratief centrum. Mogelijk stond ter hoogte van de huidige kerk een tempel en lag langs de Rupel en Nete een haven. Het grafveld lag buiten de nederzetting langs de weg naar Antwerpen. Aan de westzijde lag in de 3de eeuw een fort. Hoe de nederzetting in die tijd noemde, weten we spijtig genoeg (nog) niet.
Weten we zeker dat hier een fort van de Romeinen was?
Reeds sinds de 19de eeuw worden in het centrum van Rumst regelmatig voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden, zowel bij toeval als bij opgravingen. De stukken die men vindt en de spreiding ervan wijzen erop dat het om een belangrijke nederzetting (een vicus) gaat.
Wat werd er zoal door de archeologen gevonden?
In 1873 werd op het Molenveld een dakpan met een stempel CGPF gevonden. Door deze stempel weten we dat deze dakpan voor de Romeinse legervloot gemaakt werd.
Bij opgravingen in 1989 werd op het Molenveld een deel van het verdedigingssysteem van een Romeins fort ontdekt. Men vond ook onderdelen van de uitrusting van soldaten en hun paarden. Dit toont aan dat een ruiterij-eenheid in dit fort gelegerd was.
Hoe zag het verdedigingssysteem er uit?
Het verdedigingssysteem bestond uit een wal van hout en aarde, een spitsgracht en een trapeziumvormige gracht. Het was een fort (castellum) voor Romeinse hulptroepen. Het werd mogelijk gebouwd als reactie op één van de invallen van de Germanen in de loop van de 3de eeuw. Het kamp was minstens 0,36ha groot (een voetbalveld is 0,5ha), maar kan best veel groter zijn geweest.
Waar vond men exact deze restanten?
In de Nijverheidsstraat werden de wal en de twee grachten van het Romeins fort in het voetpad weergegeven door een andere kleur van klinkers. Ga maar eens een kijkje nemen!