Fietssuggestiestroken

Zo is het nu

In delen van de Eikenstraat, Rumstsestraat en Kapelstraat is het niet mogelijk om een afgescheiden fietspad aan te leggen omdat bv. het wegdek er te smal is. Dit is niet veilig naar zichtbaarheid van de fietser.  

Hier willen we naartoe

Om de zichtbaarheid en veiligheid van de fietser te verhogen, worden in delen van de Eikenstraat, Rumstsestraat en Kapelstraat fietssuggestiestroken aangelegd. 

Wat is het verschil tussen fietssuggestiestroken en fietspaden?

Een fietssuggestiestrook is geen fietspad! Fietssuggestiestroken worden aan de zijkant van de weg aangebracht in een andere kleur dan de rijbaan (grijs, groen, oker of rood) of in andere materialen gemaakt. Soms zie je ook fietspictogrammen op de grond.

In tegenstelling tot een fietspad is een fietssuggestiestrook een deel van de rijbaan. Auto’s mogen er dus wel op rijden, stilstaan of parkeren.

Fietssuggestiestroken komen vaak voor in straten die te smal zijn voor een echt fietspad. De strook maakt vooral duidelijk dat er fietsers kunnen rijden. Voor de automobilist versmallen ze de straat visueel - zodat hij trager gaat rijden - en ze wijzen op de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Fietsers hebben geen specifieke rechten op een suggestiestrook.

Als er een fietspad is, moet je dat steeds gebruiken. Fietspaden zijn geen deel van de rijbaan. Auto’s mogen er niet op rijden, op stilstaan en op parkeren.

Een fietspad wordt aangeduid met twee evenwijdige, onderbroken, witte lijnen of met de verkeersborden D7 of D9.

Een of twee rijrichtingen?

  • Een fietspad aangeduid met een wegmarkering mag je enkel volgen langs de rechterkant van de weg, dus in de rijrichting, tenzij een bord anders bepaalt.
  • Op een fietspad dat is aangeduid met verkeersborden, bepalen de borden de rijrichting.
    Een tweerichtingsfietspad is dus altijd met verkeersborden aangegeven.

Stappenplan

  • In de Eikenstraat, Rumstsestraat en Kapelstraat werden de fietssuggestiestroken aangelegd.
  • De Oude Baan en de Schransstraat werden ondertussen een fietsstraat.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mobiliteit

adres
Korte Veerstraat 412840 Rumst
Tel. tel.
03 443 94 70
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen