Fiets- en wandelroutes

De gemeente Rumst is gelegen aan het drierivierenpunt waar Nete en Dijle samen de Rupel vormen. Je kan er uren ontspannen rondfietsen of wandelen langs adembenemende landschappen. De wandel- en fietsroutes leiden je door de prachtige natuur vol charmante plekjes. De jarenlange klei-ontginning zorgde voor een uniek landschap en panoramische vergezichten.

Onderweg maak je kennis met het steenbakkerijverleden van de streek en passeer je kleigroeven of resten van verlaten baksteenbedrijven. Bovenop de watertoren in Reet heb je een prachtig zicht op het landschap. In deelgemeente Reet en de wijk Vosberg-Lazernij in Rumst was vooral land- en tuinbouw te vinden, met een aantal prachtige oude hoeven als getuigen.

Verschillende bewegwijzerde thematische wandel- of fietsroutes gidsen je langs mooie en interessante plekken in Rumst en de Rupelstreek. Bij de dienst Vrije tijd op het gemeentehuis en in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek in De Schorre zijn de verschillende kaarten en wandel- en fietsbrochures verkrijgbaar. Een aantal tochten kan je ook online raadplegen, zodat je meteen op pad kan.

FIETSROUTES

* Frans Bruynseelspad (gratis)
Afstand: 32,6 km
Het Frans Bruynseelspad is een fietsroute die als een lus doorheen Rumst, Reet en Terhagen loopt. Het pad werd genoemd naar Frans Bruynseels, die van 1976 tot 1986 de eerste burgemeester van de fusiegemeente Rumst was. De fietsroute is een ontspannende tocht langs vele historische bezienswaardigheden. Dorpskernen wisselen af met restanten van oude steenbakkerijen en industriezones vormen een scherp contrast met het groen van de uitgebreide landbouwgebieden en het landschappelijk schoon van de boorden van de rivier. De route vormt met de wandel- en fietsbruggen de perfecte aansluiting op de naburige fietsnetwerken. De beschrijving start aan het gemeentehuis in Reet, maar doordat de route een lus vormt, kan je op elk willekeurig punt starten.
Download de route

* Rondje Mechelen-Boom (gratis)
Afstand: 58 km (verkorting 25 km)
Deze route leidt je door de bourgondische stad met eeuwenoude monumenten en het rustgevende rivierenlandschap errond. Met Brouwerij Het Anker en Whiskystokerij De Molenberg als begin- en eindpunt zal je geen honger of dorst lijden. Op de autovrije jaagpaden langs de Dijle, Nete, Zenne of Rupel is het zalig fietsen. Zo passeer je langs natuurgebieden het Mechels Broek, het Zennegat en het Vrijbroekpark.
Download de route

* Duvelroute (gratis)
Afstand:  50 km (verkorting 21 of 29 km)
De Duvelroute, dat is fietsen langs interessante bezienswaardigheden en prachtige stukjes natuur in Puurs, Boom, Willebroek, Rumst en Mechelen. Starten doe je in Heindonk of Puurs. Duvel, het beroemde goudblonde gerstenat, vormt de rode draad en smaakmaker doorheen deze fietsroute.
Download de route

* Oeverhoppen tussen Rupelstreek en Heerlijkheid Mechelen (gratis)
Afstand:  51 km (verkorting 17 of 28 km)
Als er één thema het buitengebied tussen Rupelstreek en Mechelen kenmerkt, is het ongetwijfeld de aanwezigheid van water. De rivieren Rupel, Dijle en Zenne doorstromen een gemengd landschap van groengebieden en akkers, afgewisseld met landelijke dorpjes en talloze vijvers die ontstaan zijn in voormalige klei- en zandontginningsputten. Kilometers jaagpaden nodigen uit tot fietsen.
Download de route

* Baksteenroute - Fietsen doorheen de baksteengeschiedenis (gratis)
Afstand: 39 km, verkorting: 28,8 km
Deze fietsroute vertrekt in De Schorre en doorkruist de Rupelstreek met de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst. Hier lag ooit het zwaartepunt van de baksteenindustrie. De baksteenroute brengt je langs dijken, kastelen, schitterende vergezichten en een stukje industriële archeologie. Zeven eeuwen kleiontginning resulteerden in een uniek landschap en de vroegere kleiputten blijken nu pareltjes van fauna en flora.

Dompel je onder in het rijke verleden van de Rupelstreek. Hier komt de baksteengeschiedenis weer helemaal tot leven. Nog energie? Neem het veer en verken de extra lus in Willebroek.
Download de route

* Fietsknooppuntenkaart Scheldeland (€ 6)
Je kan de toeristische regio Scheldeland verkennen met 1 fietsknooppuntenkaart, goed voor vele kilometers fietsplezier. Op de autovrije dijkwegen en jaagpaden van de Schelde, Dender en Rupel is het heerlijk fietsen. Veerdiensten brengen je gratis van de ene oever naar de andere.
Je kan de fietsknooppuntenkaart kopen in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, op het gemeentehuis of online bestellen.

Stippel je eigen fietsroute uit
Maak snel en eenvoudig je eigen fietsroute langs fietsknooppunten met de 'Routen fietsrouteplanner'. Of volg de Veleau 3 Rivierenroute die je langs het water in Boom, Duffel en Rumst leidt.


WANDELROUTES

* #InstaRumst (gratis)
Afstand: route 1 is 4,3 km, route 2 is 7 km, met verbindingsroute van 1 km.
De blauwe bruggen, de watertoren, de natuurgebieden … Rumst telt talrijke mooie en fotogenieke plekken. Met deze Instagramroute passeer je langs opvallende monumenten én verborgen parels. #InstaRumst bestaat uit 2 routes die gecombineerd kunnen worden door een verbindingsroute.
Download de route

* Steenbakkerstunnels (gratis)
Afstand: 17 km
De talloze kleiputten, droogloodsen en schoorstenen zijn typerend voor de Rupelstreek. Bij deze wandeling staat een minder bekend, maar daarom niet minder opmerkelijk stuk erfgoed in de kijker: de vele steenbakkerstunnels. De wandeling brengt je langs een traject van 17 km en 400 jaar geschiedenis.
Download de route

* Tunnels, klei, water & natuur (gratis)
Afstand: 5 km

De wandeling 'Tunnels, klei, water & natuur' laat je een steenbakkersgehucht ontdekken dat decennialang leefde van de kleiontginning langs de oevers van de Rupel. Steenmakers en steenbakkers leefden er naast elkaar in kleine straatjes tussen de kleiputten. De cuesta van Boom heeft hier geen geheimen meer. Bezoek ook Museum Rupelklei en ontdek de bijzondere fossielen uit dit geologische verleden.
Download de route

* Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete (€ 2)
Natuurpunt Rupelstreek stelde een 48 pagina's dikke wandelgids samen, waarin je in 10 wandelingen de mooiste natuurgebieden in ons rivierenland kan ontdekken. Zowel natuurgebieden in de Rupelstreek komen aan bod als gebieden aan de overkant van Rupel of Schelde die gemakkelijk bereikbaar zijn met de veerboot.
Je kan de route kopen in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, op het gemeentehuis of online bestellen.

* Rumst en Nederland,  wandelen langs onverwachte raakpunten (€ 2)
Afstand: 8,5 km (verlenging: + 3 km of + 5 km)
Je vertrekt aan het gemeentelijk park in Rumst (Visserstraat) en wandelt via verschillende locaties die een historisch raakpunt met Nederland hebben, en dat zijn er verrassend veel.  Probeer de route uit en je merkt dat toerisme, erfgoed en cultuur elkaar perfect aanvullen.
Je kan de route kopen in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, op het gemeentehuis of online bestellen.

* Wandelkaart Rivierenland (€ 8)
Wandelnetwerk Rivierenland rijgt de mooiste stukjes landschappen van de Rupelstreek, Mechelen, Duffel, Willebroek en een stukje Sint-Katelijne-Waver aan elkaar. Highlights zijn de rivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel, die samenstromen in ‘het Zennegat’, de natuurgebieden langs de rivieren, de Rupelstreek met haar rijke cultuurhistorische steenbakkerijverleden en de verrassende vergezichten op het Hombeeks Plateau. (opgelet: knooppunt 202 werd verplaatst, waardoor de route wijzigt: aan knooppunt 103 volg je 202 en vervolgens knooppunt 276).
Je kan de wandelkaart kopen in het kantoor van Toerisme Rupelstreek, op het gemeentehuis of online bestellen.

Nog meer wandelingen in de regio
Via mobielegids.toerismerupelstreek.be ontdek je verschillende dorps- of natuurwandelingen in de Rupelstreek.

Tip!
Voor het huren van fietsen kan je terecht in Provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom. Meer info op www.deschorre.be. Een fietstocht onder leiding van een gids boek je via het infokantoor van Toerisme Rupelstreek.

Meer info

Infokantoor Toerisme Rupelstreek
Schommelei 1 bus 3, 2850 Boom
T 03 880 76 25 - info@toerismerupelstreek.be
www.toerismerupelstreek.be

Openingsuren
Weekdagen: 9.30-12.30 uur en 13.30-16.30 uur (sluitingsdag: maandag).
Tussen 1/4 en 30/9 ook open op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.30 tot 16.30 uur (gesloten tussen kerst en nieuwjaar).

Deel deze pagina