Federale mondmaskers en filters verkrijgbaar in je apotheek

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij de apotheek. Je kan er ook filters bekomen. 

In mei ontvingen alle inwoners van de Rupelgemeenten herbruikbare mondmaskers in hun brievenbus. De federale mondmaskers zijn een aanvulling op de bestaande beschermingsmaatregelen om de verspreiding van de epidemie onder de bevolking te voorkomen. Ze zijn conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand. Ze moeten dus net als de eerder geleverde herbruikbare mondmaskers niet samen met een filter gebruikt worden.

De filters kan je gebruiken in zelfgemaakte mondmaskers.  Zelfgemaakte of comfort mondmaskers maak je zelf volgens verschillende patronen die je op websites en sociale media terugvindt. Deze maskers worden niet getest of genormeerd omdat hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel. Daarom besloot de overheid om twee filters per inwoner te verdelen via de gemeenten.  

Iedereen kan één masker en twee filters afhalen. Als je de maskers en filters afhaalt, hou je rekening met het verdeelschema. Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger, en hun inwonende gezinsleden. Op 15 juni geldt dit voor iedereen van 75 jaar en ouder. Vanaf 17 juni zijn alle 60-plussers aan de beurt en vanaf 26 juni mag iedereen zijn mondmasker afhalen. De oudste leeftijdsgroep komt eerst aan bod omdat zij het meest kwetsbaar is voor het virus. Daarbij neemt het aantal personen met één of meerdere chronische aandoeningen toe met de leeftijd. Een grote groep van burgers met een chronische ziekte wordt dan ook snel geholpen wanneer we de verdeling starten van oud naar jong. 
Het verdeelschema is nog gedetailleerder naar leeftijd toe; check het op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/ of bel naar 0800 14 689 . Als je sneller een mondmasker nodig hebt omdat je bijvoorbeeld tot een risicogroep behoort, kan je je mondmasker bij de apotheker vragen bij het afhalen van je medicatie. 

Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin. 

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt. Neem alle eID’s van je gezin mee en eventueel ook Kids-ID’s of ISI+-kaarten. Als je enkel jouw eID meeneemt, dien je ook een attest van gezinssamenstelling mee te nemen. Dat kan je bekomen via www.rumst.be/thuisloket . Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers. 

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 46
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Onthaal

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Gemeente Rumst

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail