Federale mondmaskers en filters verkrijgbaar in je apotheek

Sinds 15 juni startte de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij de apotheek. Je kan er ook filters bekomen. 

In mei ontvingen alle inwoners van de Rupelgemeenten herbruikbare mondmaskers in hun brievenbus. De federale mondmaskers zijn een aanvulling op de bestaande beschermingsmaatregelen om de verspreiding van de epidemie onder de bevolking te voorkomen. Ze zijn conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand. Ze moeten dus net als de eerder geleverde herbruikbare mondmaskers niet samen met een filter gebruikt worden.

De filters kan je gebruiken in zelfgemaakte mondmaskers.  Zelfgemaakte of comfort mondmaskers maak je zelf volgens verschillende patronen die je op websites en sociale media terugvindt. Deze maskers worden niet getest of genormeerd omdat hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel. Daarom besloot de overheid om twee filters per inwoner te verdelen via de gemeenten.  

Iedereen kan één masker en twee filters afhalen.

Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin. 

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt. Neem alle eID’s van je gezin mee en eventueel ook Kids-ID’s of ISI+-kaarten. Als je enkel jouw eID meeneemt, dien je ook een attest van gezinssamenstelling mee te nemen. Dat kan je bekomen via www.rumst.be/thuisloket . Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers. 

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 46
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Onthaal

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail

Gemeente Rumst

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail