Dores vzw

“Op een boerderij is er altijd werk … en dat voor iedereen!”

In de Begijnenbossen in Reet staat een boerderij die niet zomaar een boerderij is. Elke Nagels en Inge Ceulemans baten er immers in samenwerking met heel wat vrijwilligers en ‘cliënten’ de nog jonge Zorgboerderij Dores uit. “Onze doelgroep bestaat uit mensen met autisme, mentale en soms ook fysieke beperkingen, psychische problemen, enzovoort. We bieden hen een nuttige dagbesteding aan… en véél meer. We werken ook therapeutisch,” opent Elke.

De dieren verzorgen, de stallen proper maken, de planten en groenten zaaien, onderhouden en oogsten… tot zelfs de verkoop ervan: het zijn slechts enkele voorbeelden waarmee de ‘cliënten’ die naar zorgboerderij Dores komen, zich bezighouden. In totaal gaat het om een 15-tal mensen, verspreid over een week. Maximum kunnen Elke, Inge en hun vrijwilligers 8 personen per dag ontvangen en begeleiden. De werking is nog niet volzet. Aanmelden kan nog.

Jonge organisatie

“De vzw Dores is eigenlijk nog jong,” zegt Inge. “Tot juni 2020 had ik nog een andere job, maar ik zocht al sinds 2017 naar iets anders. Ik heb er altijd van gedroomd om een zorgboerderij op te starten. Iemand van de ruiterclub, waarvan ik lid ben, had zich eerder bijgeschoold tot hippotherapeute. Ik was daarvan best onder de indruk en heb die opleiding ook gevolgd. Hippotherapie is een therapie met de hulp van het paard of pony. Omgaan met die dieren werkt vaak veel los bij mensen met problemen. Het brengt soms blokkades aan het licht, is helpend in het proces naar meer zelfvertrouwen en angstvermindering, verbetering van sociale vaardigheden, enz. Ook bij Dores bieden wij dit aan.”  

Elke voegt toe: “Ik heb altijd in de zorgsector gewerkt, maar nam enkele jaren geleden het bedrijf over van mijn schoonouders. Ik runde Hanaplant, een kruidenkwekerij, gedurende enkele jaren. Maar mijn lichaam kon dat niet meer aan. Ik had ontstoken schouders en andere medische klachten. Ik miste bovendien ook de zorg. Ook ik keek dus uit naar iets nieuws. Zelf droomde ik van een zorgboerderij voor dementerende mensen. Uitbreiden naar die doelgroep staat trouwens nog steeds op de agenda. Toen ik in 2018 hoorde van de droom van Inge, die de echtgenote is van mijn neef Karel, ging de bal aan het rollen. Met eenzelfde doel voor ogen, zagen wij een samenwerking wel zitten. In september 2018 zag de vzw Dores het levenslicht en in februari 2020 volgde de officiële erkenning als zorgboerderij.”

Doelstellingen

Wat halen de mensen die hier komen uit hun bezoek? “Dat is heel breed,” legt Inge uit. “Dat gaat van ontspanning en aanleren van allerlei vaardigheden tot gewoon zich nuttig voelen en het hebben van sociale contacten. Ze nemen deel aan een kleinschalig productieproces en vooral …. ze komen tussen de mensen en realiseren iets. Dat betekent heel veel. We leren mensen kennen die bij de start introvert waren, maar zich later vlot openstellen. Eigenlijk doen ze hier aan individuele zelfontwikkeling op maat.”

Financieel niet evident                      

Financieel is het niet altijd gemakkelijk voor Dores vzw. “In eerste instantie is er wel de steun van het VAPH, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, maar dat blijft beperkt,” aldus Inge. “We ontvangen ook steun van de gemeente en dankzij een samenwerking met de organisatie Mobilant kunnen we ook rekenen op meer subsidies. Verder halen wij inkomsten uit benefiet-evenementjes, ponykampen, belevingsdagen en één keer per maand mag hier ook een verjaardagsfeestje plaatsvinden. Maar we draaien eigenlijk voor een groot stuk op de steun van onze sponsors. Iedereen die ons wil steunen, is bij ons zéér welkom. Corona heeft ons trouwens ook geen deugd gedaan, aangezien onze evenementen niet konden doorgaan.”

Toekomstplannen

“Tegen 2025 willen we hier ook personen met dementie en mindervaliden begeleiden,” vertelt Elke. Momenteel woon ik samen met mijn echtgenoot Dries nog in de woning achter de boerderij, maar we gaan verhuizen. Dat schept veel extra mogelijkheden. Niet alleen komt er ruimte voor aangepast sanitair voor mindervaliden, maar er komt ook plaats vrij voor een polyvalente ruimte en andere kamers. Want we willen ook onze diensten uitbreiden. Zo willen we tot een multifunctionele zorgboerderij komen, waar bijvoorbeeld ook één keer per week een kinesist en een psycholoog te raadplegen zijn.”

Ook qua landbouw koesteren Inge en Elke nog heel wat plannen, zoals nieuwe paardenverblijven, het uitbreiden van het aantal paarden, een weide voor geiten en schapen en een gezellige binnentuin in de serre. “Je merkt: op een boerderij is er altijd werk … en dat voor iedereen,” besluiten Inge en Elke lachend.

Steun is zeer welkom

De vzw Dores is zeer blij met elke steun die ze kan krijgen. Wil je de zorgboerderij in de Begijnenbossen in Reet een duw in de rug geven? Contacteer hen dan via 0472 41 38 33 of 0478 27 12 06. Mailen kan naar doresvzw@gmail.com en meer informatie vind je op de website www.dores.be. Elke steun, van groot naar klein, is er héél erg welkom!

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Onthaal

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail