Dialectwoordenboek Booms-Nederlands-Booms

Nieuw woordenboek ‘Booms - Nederlands - Booms’ wil verdwijnen van dialecten Rupelstreek tegengaan

Eind 2020 bracht Alfred Michiels een verklarend dialectwoordenboek over de Rupelstreek uit. Het Booms - Nederlands - Booms woordenboek geeft naast een uitgebreide woordenschat, uitspraken en etymologische verklaringen ook een geschiedkundig overzicht van het oude ‘Land van Rumst’, nu de regio van Rumst, Terhagen en Boom.

Auteur Alfred Michiels, die zelf opgevoed is in het Niels dialect, stelde vast dat deze streektaal als een sneltrein aan het verdwijnen is. Als licentiaat Klassieke Filologie en burger van de Rupelstreek vond hij het zijn plicht om zijn kennis als immaterieel erfgoed te bewaren voor de toekomst. Daarom begon hij aan het schrijven van dit woordenboek, waarbij hij hulp kreeg van rasechte Bomenaar Jan Verschaeren (89 jaar). Uitspraken zoals “Z’hèè miër sèrtefetieten as mèmme” en “Dië stékt zooan sjik onder zooan klak” begrijpen? Michiels legt uit wat deze uitspraken betekenen.

Een nieuw concept
Het boek is meer dan een woordenlijst. Het bevat een psychologische en sociologische invalshoek. “Het brengt de geschiedenis naar boven van de kleine man, waar de traditionele geschiedschrijving nooit belangstelling voor had”, aldus Michiels. Daarbij eert hij de Rupelse voorouders door een portret te maken van hun leefwereld en gedachtegoed. Bovendien geeft het naast een geschiedkundig overzicht van de streek ook oude volksverhalen over heksen, geesten, vreemde gebeurtenissen en ook ondeugende gedichtjes.

Een extra doel van dit concept is grondstof leveren voor latere taalkundigen, historici, sociologen en psychologen. Zo hoopt Michiels dat dialecten in de toekomst niet zullen verdwijnen.

Het Booms - Nederlands - Booms woordenboek kost 20 euro en kan je bestellen via alfred.michiels@telenet.be.


Streekdialect in de kijker op Erfgoeddag

In aanloop naar Erfgoeddag werden verspreid over de 3 deelgemeenten houten panelen met dialectwoorden geplaatst. Ook op sociale media viel heel wat te ontdekken rond dialectwoorden. We trokken de straat op om te onderzoeken of de inwoners van Rumst het dialect nog machtig zijn. Bekijk hier een van de filmpjes over 'Aaren of joeng?'.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Cultuur

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 58
e-mail