Dementie

Dementie betekent letterlijk: je geest verliezen. Er bestaan verschillende vormen van dementie. In alle vormen gaat dementie gepaard met een langzame aftakeling van de hersenen. Dit proces neemt verschillende jaren in beslag en verloopt met horten en stoten. Soms lijkt er niets aan de hand. Op andere momenten is de verwarring totaal. 

Vaak is de zieke in het begin onverschillig, besluiteloos en inzichzelf gekeerd. Later is de zieke erg vergeetachtig en vindt hij de weg niet meer op bekende plaatsen. Ten slotte kan iemand met dementie volledig afhankelijk worden van anderen, zelfs voor de alledaagse activiteiten zoals zichzelf aankleden en eten.

Op deze pagina verzamelen we informatielinks en activiteiten die nuttig kunnen zijn voor mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie.


De gemeentelijke activiteiten naar aanleiding van de week van dementie werden omwille van de coronamaatregelen uitgesteld naar een latere datum.