COVID-certificaat

Informatie COVID-certificaat lokaal bestuur Rumst

Sinds 1 november is het in Vlaanderen op sommige plaatsen verplicht om een Covid-certificaat te tonen om toegang te krijgen. Bijvoorbeeld in de horeca, de fitness en bij bepaalde evenementen. Maar hoe verkrijg je zo’n certificaat en hoe werkt het?

Het Covid-certificaat is een document, dat zowel op papier als digitaal te verkrijgen is, met daarop een QR-code (een soort streepjescode die snel gescand kan worden) met alle essentiële informatie. Als je de QR-code laat scannen, kan de organisator van een evenement of het personeel van een fitness- of horecazaak snel nagaan of je over een coronacertificaat beschikt. Zo weet de organisator dat je gevaccineerd bent, recent een negatieve test hebt afgelegd of recent hersteld bent van corona.

Heb je problemen met het uitprinten van je coronacertificaat (Covid Safe Ticket)? Er staan hiervoor printers ter beschikking op drie plaatsen in onze gemeente:

 • Bib Reet, Molenstraat 2
 • Bib Rumst, Schoolstraat 1
 • Lokaal dienstencentrum Hof van Crequi (cafetaria), Nieuwstraat 105

Een COVID-certificaat is het digitale bewijs dat iemand:

 • tegen COVID-19 is ingeënt, of
 • negatief op corona is getest, of
 • van COVID-19 is hersteld.

Voorwaarden

Binnen Europa wordt het COVID-certificaat op dit ogenblik niet gebruikt als voorwaarde voor reizen of bezoeken van openbare gebouwen. Tijdens volgende corona besmettingsgolven of bij reizen buiten Europa kan dit mogelijk nog/opnieuw gevraagd worden.

  Verschillende coronacertificaten:

  Er zijn 3 types certificaten:

  • Vaccinatiecertificaat: U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het gebruikte vaccin, om de hoeveelste prik het gaat en wanneer u deze prik ontving.
  • Testcertificaat: Een testcertificaat krijgt u na het afleggen van een recente negatieve coronatest. Dit kan zowel een klassieke PCR-test zijn als een snelle antigeentest (RAT) die werd afgenomen door een zorgverlener.
  • Herstelcertificaat: Bent u onlangs hersteld van een coronabesmetting en werd deze vastgesteld door een PCR- of snelle antigeentest afgenomen door een zorgverstrekker, dan krijgt u een herstelcertificaat.

  Waar kan ik mijn certificaat gebruiken?

  Het kan door landen gevraagd worden bij de toegang tot het land of gebruik in het land in openbare ruimtes.

  U vindt actuele regels over welke landen welke certificaten nog vereisen voor toegang of gebruik in het land terug bij reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

  Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens de coronacrisis vindt u ook op de website van de federale overheid.

  Hoe aanvragen

  Hoe aanvragen?

  U kan uw COVID-certificaat digitaal downloaden. Dit kan zowel via verschillende portaalsites als in de Covid Safe app. Om aan te melden maakt u gebruik van uw eID of andere geactiveerde digitale sleutels.

  • Online kunt u uw certificaten downloaden op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be, MyHealthViewer of HelenaCare.
  • U kunt ook de Covid Safe app gebruiken om uw certificaten te downloaden. Zo heeft u steeds uw certificaten bij op uw smartphone, ook op momenten dat u geen toegang heeft tot internet.

  Is digitaal geen optie? Voor vaccinatiecertificaten kunt u een verzending per post vragen. Houd rekening met een verzendtijd van ongeveer een week. Contacteer hiervoor de Helpdesk COVID.

  Welke gegevens?

  Het Europees digitaal coronacertificaat bevat alleen noodzakelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode.

  Het gaat om een beperkt aantal noodzakelijke gegevens, die niet mogen worden opgeslagen door de bezochte landen. Om te controleren of het certificaat echt en nog geldig is, wordt nagegaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Alle medische gegevens blijven in het land waar het EU-coronacertificaat is afgegeven.

  Daarnaast bevat het coronacertificaat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.

  Kostprijs

  Kost

  Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

  Deel deze pagina

  Openingsuren & contact

  Onthaal

  adres
  Koningin Astridplein 122840 Rumst
  Tel. tel.
  03 880 00 11
  Fax fax
  03 844 32 32
  e-mail