COVID-19: quarantaineregels

Vanaf maandag 10 januari 2022 gelden nieuwe test- en quarantaineregels voor de brede samenleving en op school. We vatten ze voor jou even samen.
Goed om weten:
 • Quarantaine betekent dat je het huis mag verlaten om naar de dokter, de apotheek of de supermarkt te gaan met mondmasker.
 • Als je in isolatie moet, mag je even niet meer de deur uit.

Regels voor de brede samenleving

Je had een hoogrisicocontact, maar je hebt geen symptomen:

 • Als je in de laatste vijf maanden een coronaprik kreeg (een tweede vaccin of boosterprik), dan hoef je in dit geval geen PCR-test meer af te leggen en ook niet in quarantaine te gaan.
 • Kreeg je geen coronaprik de laatste vijf maanden? Dan moet je tien dagen in quarantaine. Je mag die verlaten na de vierde dag, op voorwaarde dat je op dag vier, vijf, zes, zeven, acht, negen en tien telkens een negatieve zelftest aflegt.
 • Ben je niet gevaccineerd? Dan moet je na een hoogrisicocontact tien dagen in quarantaine. Na dag zeven kan je die verlaten, als je op dag zeven, acht, negen en tien iedere dag een negatieve zelftest kan voorleggen.
 • Legde je minder dan 180 dagen geleden een positieve test af en had je nu een hoogrisicocontact? Dan hoef je je niet te laten testen en ook niet in quarantaine te gaan.

Je hebt symptomen:
Dan moet je in quarantaine gaan en je laten testen. Is die test positief? Dan moet je zeven dagen in isolatie. Als het resultaat negatief is, mag je uit quarantaine.

Je legde een positieve zelftest af:
Dan moet je in isolatie gaan en je laten testen. Is die test positief? Dan moet je zeven dagen in isolatie. Als het resultaat negatief is, mag je uit isolatie.

Lees meer

Regels voor scholen 

Basisonderwijs:
In de lagere scholen hangen de test- en quarantainemaatregelen af van het aantal besmettingen in de klas.

 • Zijn er vier of meer klasgenoten positief? Dan moet iedereen getest worden en vijf dagen in quarantaine gaan.
 • Zijn er minder dan vier klasgenoten ziek? Dan moet je kind niet getest worden en ook niet in quarantaine, tenzij hij of zij symptomen heeft. 

Leerlingen die buiten school een hoogrisicocontact hadden maar geen symptomen hebben, mogen wel naar school komen. 

Middelbaar onderwijs:
Voor het secundair onderwijs gelden dezelfde regels als in de brede samenleving.

 • Had je kind een hoogrisicocontact met een besmette klasgenoot, maar is hij of zij twee keer gevaccineerd? Dan moet je kind geen PCR-test afleggen en ook niet in quarantaine gaan (tenzij hij of zij symptomen vertoont).
 • Is je zoon of dochter één keer gevaccineerd? Dan moet je kind na een hoogrisicocontact met een medeleerling zeven dagen in quarantaine. Die mag na vier dagen beëindigd worden als hij of zij op dag vier, vijf, zes en zeven telkens een negatieve zelftest aflegt.
 • Is je kind niet gevaccineerd? Dan moet hij of zij na een hoogrisicocontact tien dagen in quarantaine. Na dag zeven kan die beëindigd worden, als uw kind op dag zeven, acht, negen en tien iedere dag een negatieve zelftest kan voorleggen.

Lees meer

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Onthaal

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 11
Fax fax
03 844 32 32
e-mail