Coronavirus

Informatie en maatregelen

Update 20 augustus: 1 september wordt nieuwe start voor ons allemaal,  bijna alle coronaregels vervallen

Aangezien de vooropgestelde doelstelling van een vaccinatiegraad van 70% van de volwassenen werd gehaald, beslist het Overlegcomité om vanaf 1 september de volgende stap in het Zomerplan te zetten. 

 • Samenkomsten in de private ruimte: thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil; ook geen beperkingen in toeristische logies.
 • Professionele horeca-activiteiten: Geen beperkingen meer op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis), aantal personen per tafel, afstand tussen tafelgezelschappen, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien vervalt. Bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht gelden. 
 • Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer
 • In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken.
 • Activiteiten in georganiseerd verband: Geen beperkingen meer voor activiteiten in georganiseerd verband, in bijzonder georganiseerd door een club of vereniging.
 • Privéfeesten: Geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften.
 • Erediensten: Geen beperkingen meer op burgerlijke huwelijken, begrafenissen, ..., de mondmaskerplicht blijft behouden.
 • Evenementensector en Covid Safe Ticket: Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
  Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM. 
 • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.

Vanaf 1 oktober

 • De discotheken mogen opnieuw opengaan. 
 • Op café mag je opnieuw dansen
 • De bezoekersaantallen voor evenementen waar geen beperkingen gelden, worden opgetrokken. Zo gelden er geen beperkingen meer voor evenementen met 500 bezoekers binnen en 750 bezoekers buiten. 

Maar ...

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Er zijn enkele regels die wel nog blijven gelden. Zo moet je op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht. 


Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-vanaf-1-september-vallen-heel-wat-beperkingen-weg


De federale overheid stelde een lijst met vragen en antwoorden op. 
veelgestelde vragen en antwoorden federale maatregelen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stuur een e-mail of bel

Ook op de twitter-account van de FOD Volksgezondheid (@be_gezondheid) en facebook-pagina (@volksgezondheid) worden doorlopend alle nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies gepost.