Coronavirus

Blijf de gouden regels hanteren, volg ze om jezelf en anderen te beschermen:

 • De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen met water en zeep, en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
 • Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 • Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet. 
 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Nauwe contacten beperken. 
  • Nauwe contacten met iemand die geen deel uitmaakt van het gezin, gedurende meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Als mensen toch een referentiecijfer willen (studies tonen aan een meerderheid daar nood aan heeft) raden experts aan om in dit stadium individueel met niet meer dan 5 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben. 
 • Beperk groepsactiviteiten tot maximaal 10 personen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant (cafés en restaurants sluiten om 1 uur) of in het park.
  • Wat de sociale contacten betreft, mogen mensen iedereen zien die ze willen zien, op voorwaarde dat ze altijd afstand houden en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker dragen. In elk geval mogen mensen niet meer dan 10 personen ontmoeten op dezelfde plaats op hetzelfde moment (kinderen niet inbegrepen). 
 • Zorg dat je altijd een mondmasker bij je hebtDraag vanaf 12 jaar verplicht een mondmasker:
  • In publiek toegankelijke gebouwen, openbaar vervoer en winkels
  • Op drukke plaatsen en plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden
 • Bel de dokter als je ziek bent en blijf thuis. Zo kan je zeker geen andere mensen besmetten.

Waar en wanneer draag ik een mondmasker?

Wat het dragen van het mondmasker betreft, dat blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd. Maar omdat het nutteloos is om het overal en altijd te verplichten, zal het dragen van een mondmasker vanaf 1 oktober niet meer verplicht zijn buitenshuis, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd (bepaald door de lokale autoriteiten) en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen en ongeacht het aantal mensen.

Update 24 september
Lancering van de strategie voor risicobeheer: responsabilisering
Lees hier het volledige persbericht met de maatregelen die volgen na de veiligheidsraad van 23 september 2020. Deze maatregelen gaan in op 1 oktober 2020.
Lees meer


Heb je vragen?

De federale overheid stelde een lijst met vragen en antwoorden op. 
veelgestelde vragen en antwoorden federale maatregelen

Hieronder vind je nog een beperkte lijst met een aantal aanvullende antwoorden op vragen van inwoners van onze gemeente. Zoek zeker eerst het antwoord op je vraag in de lijst van de federale overheid!

vragen van onze inwoners en antwoorden

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stuur een e-mail of bel

Ook op de twitter-account van de FOD Volksgezondheid (@be_gezondheid) en facebook-pagina (@volksgezondheid) worden doorlopend alle nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies gepost.