Klimaatactieplan

Tijdens de klimaatactiedag op 21 maart 2015 ondertekende de gemeente Rumst het Europese burgemeesterconvenant voor lokale duurzame energie. Hierbij gaat onze gemeente het engagement aan om tegen 2020 de CO2-uitstoot op het grondgebied Rumst met minstens 20% te verminderen. Dit engagement is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering.
De gemeenteraad keurde in februari 2016 het klimaatactieplan goed.

Het is duidelijk dat het gemeentebestuur dit engagement niet alleen kan waarmaken. We hebben hiervoor de steun en het engagement nodig van zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en verenigingen.

 

Gezinnen - 25% van CO²-uitstoot, aanmoedigen energiebesparing bij gezinnen
In onze gemeente zijn de huishoudens verantwoordelijk voor 25% van de CO²-uitstoot. Dit is vooral het gevolg van het verbruik van fossiele brandstof (stookolie of aardgas) voor het verwarmen van de woning. Via energiezuinige renovaties kan dit energieverbruik dus ook de CO²-productie sterk verminderen.
Wat kan je concreet doen?
Heb je een eigen woning? Ga je verbouwen? Hier heb je een overzicht van energiebesparende premies:
- Dakisolatie of zoldervloerisolatie: premie van Eandis en gemeente Rumst, belastingvermindering
- Spouwmuur of buitenmuurisolatie: premie van Eandis en gemeente Rumst
- Isolerende ramen (en combinatiepremie muur/ramen): premie van Eandis en gemeente Rumst
- Kelder- of vloerisolatie: premie van Eandis en gemeente Rumst
- Condensatieketel, warmtepomp, zonneboiler: premie van Eandis en gemeente Rumst
De aankoop van groene stroom geproduceerd door zonnepanelen of windturbines is ook een energiezuinige maatregel. Via de jaarlijkse samenaankoop in samenwerking met de provincie Antwerpen kan je alvast rekenen op een leverancier met een scherpe prijs.

 

Verkeer - 17% van CO²-uitstoot, kansen geven aan groene mobiliteit
Dat mobiliteit, ook in onze gemeente een knelpunt, is heb je waarschijnlijk zelf al ondervonden. 17% van de CO2-uitstoot in onze gemeente is te wijten aan de uitlaatgassen van auto’s en vrachtwagens. De gemeente wil milieuvriendelijk vervoer promoten door een comfortabel en veilig fietspadennetwerk, elektrische oplaadpunten op openbaar domein en goede busverbindingen.
Investeren in een goed fietspadennetwerk
Om het gebruik van de fiets voor korte verplaatsingen aan te moedigen hebben we op de eerste plaats comfortabele en veilige fietspaden nodig. Daarom willen we volop investeren in het fietspadennetwerk. Recent werden de fietspaden in de Kapelstraat in Terhagen en de Rumstsestraat en Hollebeekstraat in Rumst en Reet aangepakt. Om het fietsen comfortabeler te maken kregen vele trage wegen de voorbije jaren een nieuw wegdek. De aanleg van een nieuw fietspad aan de Steenweg op Waarloos en de uitbreiding van het fietspad in de Kapelstraat aan de grens met Boom staan op de planning!

  

Milieuvriendelijk verplaatsen is besparen op CO²
Te voet, met de fiets of openbaar vervoer
Het autoverkeer is verantwoordelijk voor 17% van de CO2-productie in onze gemeente. Als we ons milieubewuster verplaatsen, kunnen we dus een grote bijdrage leveren aan de vermindering van CO2. Dat doen we best door ons te voet of met de fiets te verplaatsen. Als gemeente maken we werk van een goed onderhouden en groeiend netwerk van goede voet- en fietspaden. Er is ook een netwerk van makkelijk befietsbare buurtwegen die langs mooie plekjes lopen. Maak je dagelijks een grotere verplaatsing? Dan kan je ook kiezen voor een elektrische fiets of gebruik maken van het openbaar vervoer. Mechelen, Boom en in mindere mate Antwerpen, zijn goed bereikbaar met de verbindingen van De Lijn.

Flinke korting bij De Lijn
Het gemeentebestuur sloot een ‘derdebetalersovereenkomst’ af met De Lijn. Inwoners van Rumst krijgen een flinke korting bij de aankoop van een busabonnement. De gemeente betaalt 50% van de kosten van een Buzzy Pazz voor jongeren onder de 25 jaar. De korting wordt automatisch afgetrokken van de kostprijs. Koop je binnen hetzelfde gezin meerdere jaarabonnementen met eenzelfde startdatum, dan krijgt het tweede kind nog extra korting. Meer info: www.rumst.be/korting-busabonnementen .

Milieuvriendelijke wagens
Bij de aankoop van een nieuwe auto kan je kiezen voor milieuvriendelijke wagens die weinig of zelfs geen CO2 uitstoten. Zo worden de elektrische wagens steeds krachtiger en efficiënter. Ook aardgas, een milieuvriendelijke brandstof, is zeer goedkoop en veroorzaakt minder fijn stof en CO2. In de omgeving van Rumst zijn er meerdere tankstations die deze brandstof aanbieden (Rumst, Kontich, Boom, Mechelen). Via www.ecoscore.be kan je de milieuvriendelijkheid van alle auto’s aftoetsen.

Ben je nog niet toe aan een nieuwe wagen? Weet dan dat je manier van rijden ook veel invloed heeft op je brandstofverbruik en je CO2-uitstoot. Vlot overgaan naar een hogere versnelling, langzaam optrekken, uitbollen bij rode verkeerslichten; dit zijn maar enkele technieken die je hierbij helpen. Op de website www.ecodriving.ecolife.be vind je hierover tal van tips.

 

Industrie en landbouw - 40% van de CO²-uitstoot, participatie van bedrijven en landbouw aan de klimaatdoelstelling
De industrie en de landbouw zorgen samen voor 40% van de gemeentelijk CO2-uitstoot. Het is van groot belang dat we de bedrijven betrekken bij dit gemeentelijk klimaatactieplan. We vragen aan individuele bedrijven om een actieplan voor de vermindering van CO2-productie op te maken. Dit is tenslotte ook in hun voordeel: bedrijven die een duurzaam beleid voeren zijn beter gewapend voor de toekomst en besparen op energiekosten.

 

Energie besparen bij gemeentelijke diensten
De gemeente zal maatregelen nemen om het eigen energieverbruik en de CO2-productie te verminderen. Dit doen we o.a. met de omvorming van de openbare verlichting naar ledverlichting, energierenovaties in de gemeentelijke gebouwen, een milieuvriendelijk wagenpark, zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

 

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Koningin Astridplein 122840 Rumst
Tel. tel.
03 880 00 60
Fax fax
03 844 32 32
e-mail