Als zelfstandig thuis wonen moeilijk wordt

Bij het ouder worden kan het gebeuren dat het niet meer mogelijk is om in de eigen woning te verblijven. Voor sommige plussers is de woning te groot of niet meer aangepast, voelen ze zich niet meer veilig of voelen ze zich eenzaam, maar vinden ze het nog te vroeg om de stap naar een woonzorgcentrum te zetten. Voor deze valide en mindervalide plussers, die nog voldoende zelfredzaam zijn, is een assistentiewoning of serviceflat een goede oplossing.

Een woonzorgcentrum biedt permanente opvang en verzorging aan plussers die niet meer thuis kunnen wonen. Naast een permanente verblijfplaats en de noodzakelijke zorgaspecten, zoals lichaamsverzorging en verpleging, kunnen de bewoners in een huiselijke en gezellige sfeer deelnemen aan diverse programma's en activiteiten.

Het is belangrijk om zo'n nieuwe thuis zorgvuldig te kiezen. Vandaar dat het aangewezen is om een vrijblijvend bezoek te brengen. Voor de toelatingsvoorwaarden en de prijzen neem je best contact op met de voorziening.

Daarnaast is er ook dagopvang en kortverblijf.

Een dagverzorgingscentrum biedt overdag opvang en verzorging aan plussers. Het centrum neemt dus tijdelijk de opvang en zorg over van de mantelzorgers of thuisverplegers. Een dagverzorgingscentrum biedet een oplossing voor als je thuis wil blijven wonen, maar niet elke dag beroep kan doen op iemand die bij je langskomt voor verzorging of andere ondersteuning. Je kan in een dagverzorgingscentrum ook terecht voor zorg- en dienstverlening die bij jou thuis niet kan worden aangeboden.

Een centrum voor kortverblijf (CVK) biedt tijdelijk verzorging en opvang aan plussers aan. Je verblijft er dag en nacht of alleen 's nachts. Je kan er verblijven voor een periode van maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen per jaar. Een CVK is verbonden aan een woonzorgcentrum en soms ook aan een centrum voor herstelverblijf. Een kortverblijf kan nodig zijn wanneer de personen die je normaal thuis verzorgen (familie of vrienden) dat een tijdje niet meer kunnen. Daarnaast is het ook een oplossing wanneer je een tijdje extra verzorging nodig hebt.

Naar top