Afval bestaat niet

Groenafval afvoeren kost handenvol geld. Daarom kiezen we voor andere methodes zoals mulchen (het versnipperen van maaisel tussen het gazon), composteren of werken met hakselhout, die de bodem bedekt en uitdroging tegengaat. We voeren wekelijkse onkruidcontroles uit en verwijderen hoog opgeschoten onkruid dat perken en verharding ontsiert.

Tip

In feite is de beste, meest natuurlijke, manier om met groenafval om te gaan alles laten liggen waar het valt. Dus ook snoeisel. Vaak vinden we dit niet ordelijk ogen. Snoeisel kan daarom verzameld worden op (compost)hopen of in takkenwallen of kan versnipperd worden om erna terug tussen de planten te strooien (5 à 15cm dik). Heb je niet voldoende ruimte om alle snippers uit te strooien? Dan heb je wellicht in verhouding te veel gazon of verharding in je tuin. Grasmaaisel composteert moeilijk, meng het voldoende met droog, bruin groenafval zoals bladeren, takjes of snippers.

Een mulchgrasmachine versnippert het maaisel tijdens het maaien en laat het meteen weer tussen het gazon vallen. Maai dan wel minstens elke week en bij voorkeur wanneer het gazon niet te nat is. Beslis je toch je groenafval af te voeren naar het recyclagepark? Koop daar dan meteen groencompost als het er beschikbaar is. Je hebt ongeveer 100 liter per aanhangwagen groenafval nodig. Dit kan je tussen de gesnoeide planten strooien ter compensatie van het afgevoerde organisch materiaal.

Naar top