Een blik op het steenbakkerijverleden in Museum Rupelklei

Dit is een UiTPAS evenement.
Deze informatie is niet meer actueel!
Museum Rupelklei vertelt het verhaal van de vele steenbakkerijen in de Rupelstreek. Het museum ontstond in de jaren 70 om de herinnering aan de met de hand gemaakte baksteen te bewaren.

De wereld van de artisanale baksteen wordt in beeld gebracht. Muurschilderingen vormen het decor voor de verschillende fases in het productieproces en levensechte beelden en allerhande werktuigen roepen de sfeer op van de zware arbeid op de gelegen.
Als bezoeker kan je het volledige productieproces van de bakstenen volgen, met als rode draad de verhalen van schrijver en Terhagenaar Piet Van Aken.

Maar Museum Rupelklei is meer dan de handsteen alleen. In de prehistoriezaal wordt het ontstaan van de kleilagen uit de doeken gedaan en wordt de verbazende geschiedenis van de streek - en van de aarde - blootgelegd. Hier staan talrijke zeldzame fossielen tentoongesteld die in de kleigroeven werden gevonden. Uniek is het fragment van een menselijke schedel, de oudste die tot nog nu toe werd gevonden in Vlaanderen.

Tijdens Open Monumentendag loopt ook de expo 'Kleiontginning in Cambodja en Rumst'. Begin vorige eeuw voerde men in Belgische steenbakkerijen immers dezelfde strijd die nu in Cambodja heerst. Kinderarbeid en mensonwaardige toestanden zijn in de steenbakkerijen en rijstvelden de orde van de dag. Via Ondernemers voor Ondernemers engageert Wienerberger zich voor twee scholen voor kansarme kinderen in Battambang. Onderwijs is immers een bepalende factor om uit die vicieuze cirkel van extreme armoede te geraken. Anita Ory (Wienerberger) bezocht tijdens een inleefreis naar Cambodja enkele projecten en maakte een reeks prachtige foto's van de kinderen en van de kleiontginning in Cambodja.
In deze expo tonen we de foto's uit Cambodja naast foto's van de vroegere kleinijverheid in de Rupelstreek.

Naar aanleiding van de publicatie in maart van het boek ”750 jaar Rupelstreek in 100 kaarten”, geeft auteur Edward Broeckx om 13.30 uur en 15.30 uur een voordracht over zijn ervaringen tijdens zijn zoektocht. Hij zal o.a. op sommige thema's dieper ingaan, enkele verrassende anekdotes vertellen, nieuwe elementen aanvoeren en een toelichting geven hoe informatie te vinden in de kadasterlegger en kaarten van Ch. Popp (1840-1870).

Wanneer

  • zo 11 september 2022
    van 10.00 u tot 18.00 u

Prijs

Gratis

Waar

Naam
Museum Rupelklei
Adres
Uitbreidingstraat 332840 Terhagen
Alle activiteiten

Categorie

Organisatie

Naam
Dienst Vrije Tijd Rumst

Wil je zelf ook een activiteit ingeven?

Registreer je activiteit via www.uitdatabank.be .

Deel deze pagina